Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Povečana žrelnica, slabši sluh

Povečana žrelnica, slabši sluh

Spoštovani,

6-letna hčerka ima težave s slabšim sluhom in povečano žrelnico. Svetovana je operacija žrelnice in ev. vstavitev tim. cevk. Prejemala je tudi Nasonex kpl., vendar se stanje ob kontroli ni izboljšalo. Zadnja diag.: Veget aden, otitis secr. bil.; otomikosk. oba bobniča retrahirana, motna, povdarjena žilna risba; sozi hoani se na D strani vidi žrelnica,; tonzili nad nivojem lokov, min. razbrazdani, v epifar. srednje velika do precej velika žrelnica; težje diha skozi nos.
Ker se z operacijo pri otroku težko kar sprijazniš, smo pri drugem ORL specialistu dobili navodila, da glede na stanje, operacija ni potrebna, vendar moramo zelo pogosto izpirati nos s fiziološko raztopino in uporabljati Flixonase kapljice. Te pa so namenjene po 16-em letu in se jih bojimo uporabiti.

Zanima me vaše mnjenje glede potrebne operacije in uporabe teh kapljic pri 6-letnem otroku.

Hvala in lep pozdrav,
Carmen

Spoštovani,

Za otroke so primerna pršila Nasonex, Mommox, Avamys. Ker ni izboljšanja po prejemnaju zdravil (vsaj 2-3 mesece), je potrebna operacija, kot so vam svetovali.

Čiščenje nosu s fiziološko raztopino naj bo nežno, po kapljicah. Izpiranje nosu z večjo količino fiziološke pod tlakom lahko potisne vodo v ušesa ali sinuse, skupaj z njo pa tudi bakterije, lahko sledi akutno vnetje srednjega ušesa ali akutni sinuzitis. Zato te postopke pri otrocih odsvetujemo (zaradi bolj ravnih in kratkih Evstahijevih tub). Tako izpranje je primerno za odrasle s kroničnim polipoznim ali nepolipoznim rinosinuzitisom.

Po operaciji se sluh takoj normalizira in odstrani se vzrok kroničnega izlivnega vnetja – žrelnica. Do takrat naj hčerka sedi v šoli v prvi klopi.

Žal so čakalne dobe za operacijo nedopustno predolge (v Ljubljani tudi več kot eno leto).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close