Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje vitamin d

vitamin d

Pozdravljeni,

samoiniciativno sem si dala pregledati stanje vitamina D v krvi (Adrialab). Na izvidu piše, da je vitamina D 19,7 (ne vem enote), spodnja meja je 30.
Prosim za nasvet, kaj in koliko časa jemati, da bo vit. D v telesu dovolj.
Pa še nekaj me zanima: do svojega zdravnika s tem izvidom še nisem šla, saj nisem prepričana, če je to resno pomanjkanje in če se zdr. s tem sploh ukvrjajo. Če lahko, prosim za par besed tudi v tej smeri.

Najlepša hvala!
premalo sonca

Spoštovana!
Tukaj res gre za pomankanje vit. D3,zato vam svetujem,da greste z izvidom k svojemu zdravniku,ki se bo odločil o nadaljnem zdravljenju in kontroli.Osnovna vloga vitamina D je uravnavanje presnove kalcija in fosfatov. Če vitamina D ni dovolj, postanejo kosti mehke, mišice pa nemočne. V zadnjem času so namreč odkrili, da vitamin D pomembno vpliva tudi na razvoj, delovanje in ohranjanje mišičnih vlaken. Vitamin D pa je pomemben še za delovanje imunskega sistema, saj preprečuje razvoj avtoimunih bolezni in veča odpornost proti okužbam, zmanjšuje arterijski tlak in pojavnost ter rast nekaterih vrst raka. Ugotovili so, da ljudje, ki imajo več vitamina D v krvi, redkeje zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 2 in za srčno-žilnimi boleznimi, kot tisti, ki ga imajo manj. Vitamin D ima ključen pomen za ohranjanje zdravja.lp

Suzana Taseska, mag. farm.

New Report

Close