Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nabiranje sluzi v žrelu, povečani mandlji

Nabiranje sluzi v žrelu, povečani mandlji

Spoštovani!
Že kar nekaj časa se mi nabira sluz v grlu, tako vsako jutro, ko se zbudim najprej izpljunem sluz, ki je zelenorumene barve, imam stalen občutek cmoka v grlu, in “čudne” mandlje(prilagam slike).. To vse se vleče že zelo dolgo, približno pol leta. Moja osebna zdravnica pravi da ni nič in da bo minilo. Rad bi drugo mnenje, ker po tolikem času se mi zdi da ne bo kar tako minilo. Kaj menite so takšni mandlji običajni ali me bi moralo kaj skrbeti?
Lep pozdrav

Spoštovani,

mandlji na slikah so povsem normalni.
Jutranja sluz je lahko zelena ali rumena, ker stoji dlje časa v sinusih in nosu, nato jo izpljunete – to še ne pomeni infekcije.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Da se navežem. Je pa zelo neprijetno, ko imaš čez cel ljubi dan to kepo v grlu in še zamašen nos od pomladi (bolj verjetno, da se razvija kaka alergija). In vsaj pri meni še oteženo dihanje, kadar ležim na desnem boku….Kdaj je smiselno mandlje odstranit?
Nimam angin. Imam zgolj večje in luknjaste mandlje in nenehno, zares nenehno zastajanje hrane v mandljih in vedno tudi ne uspem izbezat hrane, zaradi mesta zataknjenosti.

Spoštovani,

vzrok za oteženo dihanje boste razčistili pri pregledu pri ORL specialistu:
– deviacija nosnega pretina?
– alergijski rinitis?
– kronični rinosinuzitis?

Indikacije za odstranitev mandljev:
– vsaj 3-4 angine letno
– zastoji dihanja med spanjem, smrčanje
– fokus vnetja, ki povzroča oddaljene bolezni (infekcijski endokarditis, luskavica itd.)
– kronična infekcija – npr z bakterijo Actinomyces
– peritonzilarni absces (zaplet angine)

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor! Trenutno se “borim” Parkrat na dan s fiziloško raztopino in stekleničko Nasopure. Da si očistim nos. Sluz je prozorna. In 3x na dan Septanazal, ki pa ga lahko uporabim največ 7 dni zapored in nato za nekaj časa prekinem. V tem času je dihanje olajšano. EMŠO se pozna, pa čeprav sem še mlada 28 let. Vsako leto je za nianso slabše. Pozimi smrkam (prozoren izcedek) zaradi mraza, na pomlad-poletje pa je razlog najverjetneje kaka preobčutljivost na nekaj iz okolja. Za kepo v grlu pa grgram slano vodo ali pa žajbelj. Pijem zadosti čaja in tople tekočine, limonad, vode. Bom ob sistematskem za službo tudi te težave omenila, da vidimo če uspem pridobiti napotnico za ORL in alergologa.

lp

New Report

Close