Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija retrahiran bobnič in šumenje v ušesih

retrahiran bobnič in šumenje v ušesih

Pozdravljeni,
stara sem 64 let in sem pred kratkim prejela diagnozo, ki jo v celoti pripenjam v jedro sporočila spodaj. Zelo trpim zaradi nepretrganega šumenja v levem ušesu in me zanima, kako bi se ga dalo odpraviti, saj me moti pri vsakodnevnem funkcioniranju; peša pa tudi moja potrpežljivost, saj je stanje že povsem neznosno.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Levo je bobnič v zadnjih kvadrantih retrahiran, prisotna je miringo in kudopeksija, ob POLITZERJU se bobnič valongira, vendar peksija ostaja. V kavumu sicer ni izliva. Desno je bobnič prosojen, v nevtralnem položaju. Endonazalno sluznica rožnata, nos lepo prehoden, napravim endoskopijo, pri kateri ne najdem v epifarinksu posebnosti. Ustja evstahijevih tub sta prosta. Ustna votlina je gladka, žrelo je nekolilo nadraženo. Intraartenoidni predel pa pordel, otečen – znaki refluksa. Glasilki bledi, gladki, simetrično gibljivi. Vrat prost. Timpanogram: obojestransko krivulja A-C.
ADG: obojestranska kombinirana naglušnost v govornem območju desno med 15 dB in 65 dB z GAP-om od 0 dB do 20 dB ter levo kombinirana naglušnost v govornem območju med 35 dB in 60 dB z GAP-om od 0 dB do 20 dB. Lokalizacija šuma pri 1000 Hz, 30 dB levo.
Mnenje: Pri gospe zaenkrat ne pride v poštev operativno zdravljenje, saj bi se sluh še poslabšal. Zaenkrat svetuje slušni aparat.

Diagnoza: Retractio membrane tymp. sin.
Hypacusis comb. grad. Iaev. biI.
GERB

Dva meseca uporablja pršilo Mommox, dvakrat na dan, po dva vpiha v vsako nosnico, ne pomaga nič. Ne uporablja več po zdravnikovem nasvetu.

Spoštovani,

glede na opis izgleda bobničev je del izgube sluha zaradi vnetij v preteklosti in posledičnih adhezij med bobničem in koščicami).

Imate tudi starostno zaznavno izgubo sluha, posledica okvare čutnic pa je tudi tinitus (zaradi gibov sosednjih zunanjih čutnic).

Tinitus se lahko maskira s salušnim aparatom.
Pomaga zadrvilo betahistin 2×24 mg – izboljša prekravavitev v notranjem ušesu in zavira aktivnost v jedrih živca.
Poleg tega je pomembno, da niste nikdar v tišini – poslušajte glasbo s šumi narave. Ne smete se obremenjevati, najbolje je tinitus odmisliti, saj negativen čustveni odziv ojača tinitus. Zato pomagajo tudi antidepresivi.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close