Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Najprej prehlad, zdaj pa vrtoglavica

Najprej prehlad, zdaj pa vrtoglavica

Spoštovani!

Pred tednom dni sem fasal zelo hud prehlad. Zraven je prišla še bakterijska okužba. Še nikoli mi ni šlo toliko gnoja iz nosu. Dodatno je prišlo tudi do poslabšanja astme, PEF je padel za 20 odstotkov. Tako mi je pulmolog predpisal Medrol 32 mg tri dni in Sumamed ter Ciprobay (ker mi sam Sumamed še nikoli ni pomagal). Astma se je izboljšala, malo še izkašljujem, z nosu gre še malo rumene goste sluzi.
Opažam pa nekaj drugega. Ko sedim, dobivam občutek, kot da se peljem!! Ne bi rekel, da je vrtoglavica, ampak občutek da se peljem, tudi ko zaprem oči, kot da se premikam. Ko se gibam, ni tako opazno. Malo sem brskal po internetu in našel, da lahko pride od viroze do vnetja vestibularnega živca. Zanima me, kaj moram zdaj narediti? A je to neka nevarna zadeva ali naj pač počakam, da bo minilo? Imam pa doma Torecan in me zanima, če lahko to vzamem?

Pa še nekaj, kako vem, da je to od ušesa in da ni kaj narobe z možgani??

Lep pozdrav!

Spoštovani,

najverjetneje ste imeli ob virusni okužbi zgornjih dihal tudi izliv v srednjih ušesih s posledičnim draženjem notranjih ušes. Pomagajo dekongestivne kapljice za nos. Težava se mora v 2-3 dneh izboljšati.

Če je prizadet ravnotežni organ v notranjem ušesu ali ravnotežni živec (za oboje skupaj je izraz akutni vestibularni nevronitis), bolnik večkra bruha, zaradi vrtoglavice ne more hoditi, lahko samo leži, težko ima odprte oči. V 2-3 dneh je malo bolje, popolnoma pa se ravnotežje povrne večinoma po 2-3 mesecih.

Ker ste imeli težav z ravnotežjem zelo malo (le iluzijo gibanja), Torecan ni potreben (to je zdravilo proti bruhanju).

Če vas skrbi, da so okvrajeni možgani, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki se bo odločil o morebitni napotitvi k nevrologu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close