Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Razjeda v ustih in otečene bezgavke

Razjeda v ustih in otečene bezgavke

Spoštovani, pred približno tednom dni se mi je v ustih desno spodaj čisto blizu dlesni naredila boleča razjeda. Otečeno sem imela notranjost ust na tem delu in bezgavko spodaj desno na vratu, poleg tega me je bolelo tudi uho. Nameravala sem iti do zdravnice, a se mi je že začelo celiti in je veliko manj boleče. Me je pa sedaj začel boleti del vratu pod spodnjo čeljustjo – sklepam da bezgavka? Mi morda lahko pomagate zakaj je prišlo sploh do takšne razjede praktično čez noč in ali je otečena in boleča bezgavka povezana s to razjedo, čeprav se mi ta v ustih že celi ali bi vseeno mogla do zdravnice? Hvala in lp.

Spoštovani,

razjeda, ki jo opisujete, je najverjetneje afta. Afte so plitke, lahko prekrite z belkasto mreno in rdeče obrobljene, zacelijo se v nekaj dneh, lahko pa zelo bolijo predvsem ob stiku s kislim. Afte so ponavadi znak virusne okužbe sluznice, prav tako pa tudi povečana bezgavka pod spodnjo čeljustjo.

Če bezgavka ostane povečana več kot 2 tedna, je potreben pregled pri osebnem zdravniku, glede na presojo zdravnika pa ev. predpis antibiotika glede na laboratorijske izvide ali napotitev k infektologu ali napotitev na UZ vratu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close