Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina lymska borelioza

lymska borelioza

Pred približno tremi tedni me je v hrbet pičil neznan insekt(ni bil klop).Zvečer pri tuširanju sem opazila rdeč madež,ki je srbel – področje je bilo otečeno.Štiri dni nazaj je madež začel bledeti,rob je ostal rdeč.Zdravnik je moj sum ,da gre za borelijo (brez pregleda krvi )potrdil in predpisal tablete Zinat-20 dni.
Zanima me kdaj sprememba na koži izgine (madež je že ves čas velik 8 X 4 cm)?
Ali je bolezen prenosljiva na druge ljudi?
Kaj je zdravnik mislil s tem,da če madež ne bo izgini bo potrebno odvzeti vzorec kože in ugotoviti ali se bakterija nahaja v koži ?
Kakšna je možnost ozdravitve ?
Ali se zraven teh antibiotikov res ne sme jemati tablet Rupurut ali Ranital?Občasno imam težave s prekomernim izločanjem kisline,zato jih občasno uporabljam.

Hvala.

Spoštovani!

Krvi se takoj po piku ne pregleduje, ker ni mogoče odkriti ničesar, saj je za imunski odgovor organizma potrebno nekaj tednov. Kri se navadno pregleda po treh do šestih mesecih.

Po opisu sodeč dvomim, da je šlo za erytema chronica migrans kot prvi zank borelioze, če je bil le velikosti, kot je bila rdečina takoj po piku, a zdravnik je to videl in drugače ocenil, kot jaz na daljavo. Zato je tudi prav, da greste znova k njemu, da bo ugotovil, ali je potreben odvzem krvi ali biopsija kože (v njej bi ugotovili, ali je borelija še prisotna, ali ne).

Kolobar izgine v nekaj dneh do dveh tednih. Borelioza z dotikom ni prenosljiva na druge ljudi, potreben je prenašalec – žuželka.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close