Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Pogosto vnetje ušes

Pogosto vnetje ušes

Spoštovani.

Stara sem 30 let in se skozi celo življenje borim z vnetjem ušes. Težava nastane, ker mi voda, ki pride v uho, iz njega ne izteče in uho se mi vname. Enako velja tudi za ušesno maslo, ki se mi zadržuje v ušesu, saj imam ušesne kanale zelo ozke (po besedah večih zdavnikov). Pogosto imam tudi vnetja srednjega ušesa. Sicer sem se nekako naučila živeti s tem, tako da resnično redno uporabljam silikonske čepe, ki pa tudi niso 100 odstotno neprodušni, zato imam vseeno občasno vnetja – potem sledijo antibiotiki, kapljice (ki mi prav tako ne iztečejo iz ušesa, zato imam nekaj dni moten sluh). Vnetja znajo biti res huda in zelo boleča.
Slišala sem, da v Sloveniji sedaj otroke cepijo proti pnevmokokom. Zanima me, ali mislite, da je tako cepljenje smiselno tudi zame? Imate morda kak drug preventivni predlog, kako bi se lahko izognila vnetjem?

Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani,

opisujete znake vnetja kože zunanjega sluhovoda, ki je posledica zastajanja vode v sluhovodih (tudi zaradi nabreklosti čepa masla), uporabe paličic ali ostrih predmetov za čiščenje, pretiranega čiščenja masla, mencanja, vdora šampona v sluhovod itd. Tudi čepi so lahko sčasoma umazani in okuženi, zato jih očistite z alkoholom.

Priporočam le uporabo olja (olivnega ali parafinskega) ali preparata acerumen. Cepljenej proti pnevmokoku v tem primeru ne bo poamgalo, saj so povzročitelji drugi.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close