Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Čudna bolečina pod brado

Čudna bolečina pod brado

Spoštovani!
Na vas se obračam s prošnjo, če bi mi lahko pomagali, oz., če veste, za kaj se gre. Nisem prehlajena, ne boli me grlo, lahko diham, jem, požiram. Me pa boli na pritisk vrat – pod brado na desni strani. Boli me samo na pritisk, drugače pa ne. Kaj bi to lahko bilo?
Stara sem 58 let, že nekaj let se zdravim zaradi kronične urtikarije in pijem antihistaminike ter tablete proti pritisku. Drugih večjih težav z zdravjem nimam. Poleg kronične srbečice se mi občasno pojavijo tudi edemi, zato si mislim, da mogoče gre tudi za mojo bolezen.
Najlepša hvala za odgovor. Lep pozdrav.

Spoštovani,

pod spodnjo čeljustjo se nahajajo podčeljustna žleza slinavka in bezgavke. Ob dotiku lahko bolijo, če so nekoliko vnete ali povečane. Pri urtikariji edemi navadno niso boleči.

Več iz vašega opisa ne morem ugotoviti, priporočam obisk pri vašem zdravniku.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,
imama težavo, s katero se je že kar nekj dr. ubadalo, a ne vedo, za kaj naj bi šlo. Namreč: oktobra lani sem naenkrat otekla v obraz, niso našli vzroka, predvideli so limfadenitis. Z dvojnimi antib. je šla oteklina nazaj. Sedaj že mesec dni konstantno, ampak rahlo otekam na levi strani obrza, izgleda kot zobobol. Vendar je zobovje vse bp. Leva bezgavka je povečana, reaktivna in velika 2, 6 cm (UZ) Težava je, ker vsak dan čutim to zategovanje od ušesa nekej do brade, pod čeljustjo. Občasno me boli tudi kost na stičišču čeljusti. To je zelo moteče in stresno, saj ne vedo, kaj bi bilo. Mene pa je tudi strah te povečane bezgavke (taka je cca. 3 leta), otekanje pa od oktobra (močno, naenkrat) in sedaj mesec dni skoraj vsakodnevno, rahlo, vendar vidno. Čakam še na ORL pregle, a ta je šele junija. Do takrat me bo pobralo od strahu. Edina domneva je še bila, s strani zobarja, da bi lahko bila zamašena podčeljustna slinavka. Kakšni so natančni simptomi le-tega? Hvala za vsakršen nasvet, tole čakanje name zares streno deluje, predvsem pa “tavanje v temi”.

Spoštovani,

Če bi bilo kaj narobe z žlezami slinavkami (podčeljustno in obušesno), bi UZ pokazal vnetje ali razširjeno izvodilo ali kamenček.
Ali ste bili pri infektologu, da se razjasni vzrok povečane bezgavke?
Če vas bezgavka skrbi, vas lahko vaš osebni zdravnik napoti na citološko punkcijo (če že ni bila narejena).

Bolečina in zategovanje je lahko tudi:
– posledica prenapetosti žvekalnih mišic – lahko zaradi psihičnega stresa
– zaradi preobremenitve čeljustnega sklepa – uživajte nekaj časa le mehkejšo hrano
– obrabe čeljustnega sklepa
– novih plomb, kron ali mostičkov
– preobčutljivosti in pretirane vzdražnosti bolečinskih vlaken ob dolgotrajnem vnetju bezgavke.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Ga. Soklič, hvala za Vaš odgovor, namreč, vsakršen namig prav pride, kajti moj dr. trenutno zares ne ve, kaj bi še bilo. Na orl, najbrž tudi punkcijo, čakam, a imam šele konec meseca maja 🙁 In grozno se je vsak dan zbujati z oteklino, če ne pa vsaj z zategovanjem in čudnim občutkom..včasih tudi začutim globoko bolečino, vendar kratkotrajno. Naj dodam še, da mi včasih , kakor da nekakšni mravljinci spreletavajo to levo stran. Z zobmi je vse odlično, nimam mostičkov, plombe odlično. Ne, k infektologu pa me dr. ni poslal; menite da bi to lahko pogledali pred orl ali mora biti punkcija bezgavk? A kaj ko so čakalne dobe tako dolge :(..nikamor se ne premakne. Glede stresa in hrane ne bi smelo biti. Žal se to pojavlja od takrat naprej, ko sem močno zatekla v obraz in so mi, ne vedoč za vzrok, dali antibiotike, 2 dozi najmočnejših. Sicer je oteklina izginila, vendar sedaj, 5 mesecev po tem zatekam po “malem”, komaj vidno, a jaz to še kako čutim. Kot bi mi nekdo utež navesil navzdol od ušesa proti podčeljsti. Morda ta zadnja možnost, kajti bezgavka je zares že dolgo “reaktivna”, ampak dr. pravijo, da naj bi bila taka zaradi nečesa drugega..česa, ne vedo. Mene pa je vedno bolj strah, da ne bi šlo za kako obliko raka mehkih tkiv ali kosti (ker me skoraj vskodnevo preveva neka vročina, kot bi bila v meni, stra pa sem 35; se tudi potim, slabo počutje, a ne vedno..ampak to so lahko tudi simptomi česa drugega..upam)..ker včasih boli tudi kost, na otip, na stičiču čeljustnega sklepa. Ne, na uz niso opazilli vnetja podč. slinavke, so pa opazili na levi strani, torej na strani, kjer boli, ciste. Ga. Soklič, še enkrat hvala za odgovor, lažje je, ko nekomu povemo in odreagira, vsak namig prav pride in strah se nekliko zmanjša, ali pa po drugi strani še lahko pospešimo in glede na predlog opravimo kak dodaten pregled. Hvala, da se na ta “način”, poleg vašega dela, še “razdajate” z nasveti..hvala.

Na punkcijo vas lahko napoti tudi vaš zdravnik in sicer je na Onkološkem inštitutu najverjetneje vsak dan. Da se otresete strahu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close