Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Sinusitis

Sinusitis

Pozdravljeni!

Sin, star 3,5 let, ima konstantne težave z zamašenim noskom. Vsekakor mu smrkelj nikoli ne prileze iz nosu, vedno ostaja v nosu in šele ko “odmočimo, zredčimo” sluz lahko izpiha ven, in izpiha obilno. Bili smo že na ORL pregledu, ker je bila ugotovljena rahlo povečana žrelnica, zapora Evstahijeve cevi – in da ni nič alarmantnega, da se bo sčasoma, ko se bodo poti razširile, tudi ta problem uredil.
Že v lanski zimi, je večkrat prebolel sinusitis – antibiotiki. Letos se zadeva nadaljuje, v nekoliko omiljeni obliki, saj ves čas nosek spiramo, tudi ko deluje, da je nosek čist, po večkratnem “odmahanju” s fiziološko izpiha ven precej prozorne sluzi. Ima izrazito rdeč podočnjak pod desnim očesom. Velikokrat toži da ga bolijo oči.

zanima me, kaj se lahko v teh primerih naredi, da se otroku pomaga? Je smiselen ponoven obisk pri zdravniku ORL …ali res le redno izpihovanje?

Hvala in lep dan!

Spoštovani,

s fiziološko je potrebno čistiti nos nežno, po kapljicah – le navlažiti sluznico. Če pod pritiskom vlivate ali brizgate fiziološko v nos, jo na ta način potiskate v ušesa in sinuse, zanašate bakterije iz nosu. Sluz po naravni poti potuje skozi nos navzad v žrelo, kjer jo pogoltnemo (za ta transport skrbijo migetalke). Za oljašanje tega transporta je potrebno sluz le nekoliko razredčiti s fiziološko raztopino.

Pomembno je pravilno izpihovanje nosu – na vsako nosnico posebej ob zatisnjeni nasprotni nosnici.

Bolečina za očmi / v očeh lahko kaže na akutni sinuzitis. Lahko tudi zaradi fiziološke, ki ste jo potisnili v sinuse.

Priporočam nosni kortikosteroid za vsaj 2 do 3 mesece – na recept, predpiše ga lahko pediater. S tem se bo zmanjšala pogostnost akutnih sinuzitisov oz. olajšal njihov potek in tudi izboljšala funkcija Evstahijevih tub in prezračevanje ušes.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close