Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Pritisk, nabreklost, zamašenost … samo na 1 strani

Pritisk, nabreklost, zamašenost … samo na 1 strani

Star sem 30 let in ze vec let imam problem z nabreklostjo v nosu in polnim usesom … vse samo na 1 in vedno isti strani! ORL mi je ze “pozgal” nosne skoljke, kar je ublazilo simptome. Se vedno pa ni resen vzrok, zakaj prihaja do nabreklosti. Prick test je bil negativen, S-IgE pa 15 kIU/L. Seveda je kvaliteta spanja na psu, zbujam se nespocit in tecen, apetit pa je povecan zato da se prebijem skozi dan.

Mi lahko uradna medicina sploh se pomaga? Prosim za vase nasvete pri smiselnih nadaljnih postopkih? Trenutno se igram lastnega zdravnika, tako da brskam po spletu: nasal provocation test, rhinomanometrija, nasal smear cytology (ker so menda mozen vzrok tudi fungi/glivice?), akusticna rhinometrija, in tako dalje. Je kaj od tega sploh na voljo v SLO? Pripravljen sem placati tudi v tujini. Ce bi vedel da je resitev 100% bi z najvecjim veseljem dal vse svoje prihranke za trajno resitev samega vzroka nabreklosti. Za znoret.

Naj omenim tudi da sem “padel” na testu spirometrije. Medicinska sestra je bila zelo potrpezljiva, pa kljub vsaj 30-kratni ponovitvi nisem uspel doseci min. standarda, ki ga zahteva test.

Kot “sam svoj zdravnik” sem nasel tale naivno preprost protokol … sam bi se dal v stanje “caka na nasal provocation”
[img]http://shrani.si/f/e/Ne/1iVYW39b/algoritem.png[/img]
[img]http://shrani.si/f/2S/GY/1OaPSrDO/nosniizziv.png[/img]

Spoštovani,

Iz vašega sporočila sem razbrala, da ste precej pod stresom.

Za diagnostiko alrgijskega rinitisa včasih zadostuje že pričanje bolnika, da ima izrazite težave ob stiku z alergenom (hišno pršico ali pelodi trav meseca maja ali pelodi dreves med marcem in majem). Provokacijski testi se v Sloveniji izvajajo na Univerzitetni kliniki Golnik predvsem za zdravila (nesteroidni antirevmatiki, antibiotiki itd.) in nekatere vrste hrane (jajca, mleko itd.). Nosnega provokacijskega testa rutinsko ne izvajamo. Lahko pa ga izvedete sami – skozi nos vdihnete hišni prah ali cevtni prah in opazujete, ali se pojavijo simptomi alergije.

Rinomanometrija in akustična rinometrija se izvajata le za namene raziskav. Namesto nosnega izpirka – citologije vzamemo košček sluznice – biopsijo, kjer je prisotnih bistveno več vnetnih celic in se vidi tudi njihova razporeditev v tkivu. Vendar se zavedajte, da vam znanstvene metode ne bodo našle ne vzroka težav niti vas ne bodo pozdravile. To so le načini za določanje stopnje in vrste vnetja. Eden izmed načinov je tudi, da sami ocenite stopnjo težav na lestvici VAS od 0 do 10.

Ker imate še vedno težave tudi po op. posegu, je potrebna endoskopija nosu, morda tudi CT obnosnih votlin in nato dodatno zdarvljenej z zdravili ali operacijo .- po presoji ORL specialista.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close