Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina holesterol

holesterol

Zaradi intenzivnega treniranja za pridobitev mišične mase sem v zadnjem času zaužila več beljakovin kot je priporočena dnevna doza za zdravo prehrano.
Viri bejakovin so: jajčni beljaki, puranje prsi, skuta, ribe. Vse pripravljeno brez dodane maščobe. Za pripravo solat uporabljam olivno olje.
Spila sem tudi nekaj beljakovinskih napitkov.
Dnevno spijem vsaj 3 litre vode in še dodatno čaj, sok, juhe….
Moje vprašanje: ali bo ta povečan vnos beljakovin uplival na holesterol, trigliceride, in kar je še tu pomembno? Kaj pa sečnina ?

Spoštovani!

Če ste se odločili za večanje mišične mase z vnosom dodatnih beljakovin, ki so tudi dodatna energija – vsaj v tistem delu, ki se ne porabi za neposredni vnos v vaše mišice, potem vas ne razumem, zakaj skrb zaradi holesterola. Eno in drugo se namreč relativno izključuje. V vsakem tudi najbolj pustem mesu in mlečnih izdelkih je nekaj holesterola. Dieta naj bi bila usmerjena v zmanjševanje živalskih beljakovin (in s tem maščob).

Skrb mi je tudi nerazumljiva, ker aktivno trenirate, kar predstavlja dovolj dobro popotnico za zdravje vašega srčno žilnega sistema.

Še bolj pa se po nepotrebnem vznemirjate, ker ste ženska in očitno mlajša od 40 let (pred menopavzo).

Seveda je lepo in prav, da skrbite za leta po tem, kar kažete z izjemno osveščenostjo, kaj uživate in s svojo telesno aktivnostjo, vendar se na vašem mestu trenutno ne bi pretirano obremenjeval s holesterolom, razen, če nimate povišane ravni v krvi, ali je kod od vaših bližnjih moških sorodnikov zbolel ali umrl zaradi srčno žilne bolezni pred 50. letoma ali sorodnica pred 55. letom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Zahvaljujem se vam za odgovor.

MONJA

New Report

Close