Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Disfagija (dysphagia) – oteženo požiranje

Disfagija (dysphagia) – oteženo požiranje

Pozdravljeni!

Stara sem 20 let in že nekaj časa (približno 1 leto, sploh ne pomnim, kdaj se je to začelo) imam težave s požiranjem – predvsem hrane, pa tudi pijače. Že nekajkrat sem brskala po spletu, da bi ugotovila, če ima še kdo podobne težave in sem predvsem na angleških forumih našla ogromno “somučenikov”, hkrati pa sem (končno) ugotovila, da se ta pojav najverjetneje imenuje disfagija.

Torej..že eno leto ne morem normalno in sproščeno jesti. Ko začnem hrano prežvekovati, jo zelo dolgo prežvekujem in premetavam po ustih, ne morem je pa pogoltniti. No, malo že, od začetka, ko začnem z malimi grižljaji, počasi, nato se mi pa v ustih začne delati kepa hrane, ki jo samo premetavam in je ne morem spraviti naprej. Čez čas obupam, saj je to zame zelo naporno, mučno in to kepo hrane izpljunem (ne bruham, ampak izpljunem) – če sem doma in lahko to diskretno naredim (saj nihče ne ve za to mojo težavo – mogoče pa kaj slutijo), grem na wc in izpljunem, drugače pa izpljunem v prtiček, ki ga kasneje odvržem v wc. Če sem doma sama oz. sama jem v študentu, doma, grem med obrokom večkrat do wc-ja, izpljunem in jem naprej, spet nastane kepa, wc…to že delam avtomatsko – ko sem sama in se ne rabim obremenjevati z drugimi.

Nekaj najbolj groznega mi trenutno predstavlja prehranjevanje v javnosti, ko z družino ali prijatelji jem v restavraciji ali na kakšnem obisku, praznovanju, saj sem zelo nesproščena. Zaradi mojih težav si moram za prehranjevanje vzeti nekaj več časa, kot vsi ostali, ki nimajo takšnih težav in tako v družbi vsi dokaj hitro spraznijo krožnike, moj se mi pa zdi vedno bolj poln. Ker se tako mučim s tem prežvekovanjem, v družbi, medtem ko jemo, sploh ne morem normalno komunicirati, saj dolgo traja da hrano pogoltnem oz. jo (DISKRETNO! – kar je zelo težko) izpljunem v prtiček, saj drugače ne gre, postanem živčna, ker ne morem naprej jesti in govoriti, kar pa je lahko v družbi zelo nerodno. S tako polnimi usti je težko govoriti, sploh pa je to nevljudno in zgleda, kot da se ne znam obnašati.

Pride kakšen dan, ko lahko tudi dokaj normalno jem, a predvidevam, da je to tudi zelo odvisno od hrane – ali je spasirana, v bolj tekoči obliki (jogurt, omake, juhe..), torej jo lažje jem, ali pa če jo je potrebno zelo prežvekovati (meso, kruh, marsikatero sadje..), kar pa mi predstavlja velike težave. Občasno mi težave povzroča tudi pitje – potrebujem kar nekaj časa, da spijem večjo količino pijače, saj se mi nekako ustavlja, je ne spravim takoj v požiralnik.

Sprva sem mislila, da gre za eno izmed motenj hranjenja – chewing and spitting (?), a mislim da disfagija po informacijah na spletu sodeč, bolje opisuje moje težave.

Pri zdravniku zaradi teh težav še nisem bila, saj sprva nisem vedela, kako naj sploh pristopim, ker za kaj takega še nikoli nisem slišala, dokler se nisem s tem na žalost soočila sama.

Iskreno vas prosim za pomoč, če ima kdo podobne težave, se naj prosim javi in deli svoje izkušnje.
Hvaležna vam bom! 🙂

Obupana, a vedno nasmejana študentka

Spoštovani,

morali boste obiskati svojega zdravnika. Vzrok je najverjetneje motnja hranjenja – torej psihična motnja, manj verjetno pa nevrološka motnja (okvara možganskih živcev) – saj občasno lahko normalno požirate.

Preberite o tem še tule:
http://med.over.net/rubrika/pomagajmo_si/motnje_hranjenja/

http://med.over.net/forum5/list.php?43

Upam, da boste našli pravo pomoč!

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close