Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija semontov manever

semontov manever

Pozdravljeni,

pred 1 tednom sem bila na orl, kjer mi je zdravnica naredila Eplyev manever. Dala mi je navodila za en teden in rekla, če ne bo boljše, da naredim doma sama Semontov manever. Zdaj sem še vedno omotična, v levo je huda vrtoglavica. Problem je, da si ne upam doma izvesti tega manevra, v ambulanti kjer sem bila, pa ni šans, da bi mi za tistih 5 minut dali posteljo, da ga naredim tam. Skrbi me, da se mi ne bo nehalo vrteti, da mi bo postalo slabo, da bom padla s postelje… Prvo mi je najhujše, ostalo se že preživi 🙂 Ali obstaja verjetnost, da se vrtoglavica ne umiri?

Glede samega manevra, pa imam tudi vprašanje. Drugi del navodil je, da se hitro vležeš na drugi bok z nosom navzdol. Potem piše- če se v naslednjih 5 minutah pojavi vrtoglavica, je bil manever uspešen. Počakajte v ležečem položaju 5 minut. Google pravi, da v vsakem položaju pač počakaš da se neha vrtet, potem še kakih 10-15s počakaš in spremeniš lego. Po teh navodilih pa naj bi z nosom navzdol ležala 5 minut in čakala vrtoglavico? In če jo ni? Imate s tem kaj izkušenj?

Hvala za odgovor 🙂

Spoštovani,

Če se ob repozicijskem manevru pojavi vrtoglavica, je to v primeru BPPV dober znak (da so se kristalčki premaknili), seveda pa vrtoglavica že po kakšni minuti mine. Če se vroglavica ob drugem delu manevra ne pojavi, je lahko manever vseeno uspešen (premik kristalčkov morda ni bil tako sunkovit).

Če po repozicijskem manevru ni v naslednjih dneh prav nič bolje (niti za spoznanje), potem verjetno diagnoza BPPV ni prava. Zelo podobna klinična slika je namreč lahko pri okvarah centralnega živčnega sistema:
– multipla skleroza
– motnje prekravavitve v možganskem deblu ali v malih možganih.

Manever lahko sami naredite doma tudi na tleh, da ob tem ne bi padli z višine.

Če se ne bo nehalo vrteti oz. bo nevzdržno, obiščite dežurnega zdravnika.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close