Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Neuspela operacija perforiranega bobniča

Neuspela operacija perforiranega bobniča

Pozdravljeni.

12 dni nazaj sem v lokalni narkozi bila na operaciji ušesa-timpanoplastika predrtega bobniča desnega ušesa, a slednja zal ni uspela, saj ko mi je zdravnik operater na operacijski mizi ob vlitju (čiščenje?? ušesa) antispetika – joda v uho, v usesu tako mocno zabolelo, da me je skoraj vrglo iz operacijsek mize. V sled tega je zdravnik rekel, da me ne upa operirati v lokalni narkozi, saj bi moral dati se injekcijo odzadaj za usesom in se tega glede na mojo reakcijo ob vlitju joda zelo boji. Sem pricakovala nato poseg v spanju, a me je presenetil z izjavo, da je cakalna doba za op. v splosni narkozi 8-mesecev.

Da preidem k bistvu. Se isti dan sem sla domov, nakar imam od ze istega vecera naprej in se danes obcutek zamasenega usesa-kot da se spuscam iz neke visine in nato v dolini pride do sprostitve pritiska v usesu oz. obcutek, kot da imam vodo v usesu in samo cakam na izlitje slednjega iz usesa-kot npr. ce ti na bazenu pride voda v uho in skaces na isto nogo in se nato uho “odpre”. Hkrati mi v usesu 24-ur na dan zvoni in sumi, obcutek je grozen, tudi obcutno slabse slisim sedaj, kot pred operacijo…kot da sem nekje na dnu oceana in se vse premika mimo mene. Ob izlitju vode iz pipe mi doni ob poslusanju, enako ko se peljem v avtu-kot da ima avto luknjo na izpušnem sistemu. Da ne omenjam, da me po celi desni stani od uhe dol, vse po celi desni roki boli (obcutek tezke roke oz. kot da sem 2 dni skupaj nekaj tezko nosila, dvigovala s to roko).

Delam na delovnem mestu, kjer veliko uporabljam racunalnik in se preprosto ne morem zbrati zaradi tega in napisati na racunalnik npr. dopis, ipd. Ko se v druzbi pogovajamo sploh ne sledim najbolj, kwr kot da sem obstala nekje in gre vse mimo mene.

Danes je tudi 9. dan odkar jemljem antibiotik Amoksiklav solvo 500mg/125 mg in ni nobenega izboljsanja. 2 dni po neuspeli operaciji ali bolje receno poskusu timoanoplastike, sem sla k dezurnemu zdravniku, ki je uho posesal in ni bilo nic bolje, zato sem sla nato 4. dan po operaciji k operaterju in je uho pogledal in reko da se mu morda zdi, da je se vlaga v usesu oz. odebeljen kavum. Dal mi je antibiotik in rekel da tega ni dozivel se pri nobenem pacientu in da pricakuje izboljsanje. Cez en teden imam nato sedaj pregled in merjenje sluha.

A mi lahko prosim poveste vi, kot specialist kaj se je zgodilo? Namrec islreno receno imam obcutek, da je prislo do poskodovanja ne vem zivca v notranj usesu ali cesa podobnega, ker prej sem slisala res malce slabse a sedaj sem skoraj gluha na desno uho. Sluh je neprecenljiv in me zelo skrbi kaj se dogaja in se bolj to, da operacija v spanju sledi sele marca 2016.

Prosim za vase mnenje. A si lahko sama kako pomagam? Z neko lucko rdeco obsevanje za usesom, mazanje cajevca za uhljem??

Tako, kot je stanje usesa sedaj, preprosto vec ne morem funkcionirati in a lahko zaprosim za prednostno operacijo. A bo timpanoplastika sploh resila zdajsnjo stanje. Da se vidi in tocno rece kaj se je zgodilo-kje se to vidi? Ultrazvok, magnetna resonanca usesa???

Lepo prosim za vas cenjen odgovor.

Hvala lepa v naprej.

Zini

Spoštovani,

bolečina ob vstopu joda v srednje uho je normalna reakcija. Verjetno je sedaj sluznica v kavumu – v srednjem ušesu otečena oz nadražena. Priporočam v nos 5 dni Operil 3×2 kapljici. Stanje sluha in ostalih senzacij se bo popravilo najkasneje v 1 mesecu. Trajnih posledic ne pričakujem. Razen preiskav sluha tudi niso potrebne nobene druge preiskave.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spostovana ga. Soklič,

Kar se dodenja vode iz pipe in cudnega zvoka v avtu slisi, je sedaj ok.

Mi pa se vedno 24-ur na dan v usesu-morda v glavi zvoni…tako kot nam vcasih zvoni v usesu in recemo npr. no, povej mi v katerem usesu mi zvoni? In to zvonjenje nato poneha, a meni trenutno zvoni konstantno 24 ur na dan. Zvok – npr. telefonski pogovor-na to desno uho ni popacen, le ce menjam slusalko na levo uho, slisim s slednjo obcutno boljse.

Sedaj slisim neprimerljivo slabse kot pred tem neuspelim “poizkusom” timpanoplastike.

Spostovana dr. Soklič? Kaj mi poleg navedene terapije svetujete? A lahko jemljem tudi oni mali aspirin za sirjenje zil oz. boljso prekrvavitev? Bilobil, Lekadol z vitaminom C?

To zvonjenje mi naceda zivce in koncentracijo. Bi morala studirati predpise, pa ko jih pricnem brati je v pisarni tisina in takoj slisim to zvonjenje in se sploh ne morem skoncentrirati na studiranje.

Torej mislite, da ne gre pri meni za TINITUS? Srcno upam, da ne.

Bo to zvonjenje res ponehalo??

Ne morem vam povedati, kako zelo sem vam hvalezna za vas odgovor in cas, ki si ga vzamete za vse nas in nam pomagate z nasveti.

Hvala lepa.

Zini

Včeraj zjutraj sem se zbudila z zlepljenim usesom, smrdljivim izcedkom, zato sem takoj sla do dezurnega otorinolaringologa. Slednji mi je uho posesal in dal antibiotik Ciprinol 750 mg-1 tableto na 12 ur.

Strasno se zaskrbljena kaj se dogaja.

A lahko upam, da se stanje popravi in se zvonjenje, ki me grozno mori, sploh kdaj neha?

A gre za tinitus ali ne?

Hvala za odgovor.

Zini

Pozdravljeni ponovno.

Vceraj 16.9. sem imela kontrolo pri kirurgu in na ambulantnem kartonu je zapisano naslednje:

Bolnica prihaja na kontrolo, toži zaradi tinitusa v desnem ušesu (kirurg govori o tinitusu, sama sem mu rekla, da mi zvoni v usesu oz. morda glavi??).

Ob danasnjem pregledu je uho še nekoliko vlažno z nezno gnojno sekrecijo na bobnicu. Napravim aspiracijo, vzamem bris. Posljem jo na ADG, ki pokaže desno kond. nagl. med 35 in 50 dB. Sluh se je v primerjavi z izvidom avgusta letos poslabšal na 4000 Hz, takrat je slisala 25dB, sedaj pa na 50 dB, to najverjetneje povzroča tudi tinitus (menda vsakemu sumu recete tinitus, je omenil kirug!??).

Predpisem ji recept za Ciloxan kapljice. Kontrola čez teden dni.

A mi ga. dr. Soklič lahko po domače obrazlotie tudi zgornji izvid? Vem, da vas strasno gnjavim in zasipavam s posti, a bi vas srcno prosila za vase mnenje.

Zdravnik kirurg pravi, da ne ve od česa je nastopilo to zvonjenje oz. zakaj sem ob vlitju joda v uho tako odreagirala. Pravi, da pri vseh izvaja enak postopek in da kaj takega v svoji dolgoletni karieri še ni doživel.

Kaj me resnično sekira je to zvonjenje in nostop se sprašujem in vsako jutro, ko se zbudim pričakujem, da ga ne bom vec slišala, a zal zaenkrat se vedno zvoni 🙁 🙁 🙁

Hvala vam.

Zini

Spoštovani,

res imate smolo, da ste dobili še bakterijsko vnetje. Izgleda, da antibiotik učinkuje, saj je gnojnega izcedka manj. Dobro je tudi, da vam je kirurg dodal še Ciloxan kapljice – isti antibiotik kot v tabletah. Bris bo tudi pokazal, ali so bakterije občutljive na predpisane antibiotike.

Tinitus (latinska beseda za kakršnokoli šumenje ali piskanje ali brnenje) je ponavadi posledica senzorinevralne okvare = okvare notranjega ušesa. Lahko pa spremlja prevodno izgubo sluha in se hkrati z njo popravi. ADG je premalo natančno opisan, da bi lahko razbrala, ali je pri vas poslabšanje sluha samo na račun vnetja srednjega ušesa ali gre tudi za poslabšanje notranjega ušesa.

Predlagam, da ponovno govorite s kirurgom in ga vprašate, ali imate sedaj tudi senzorinevralno izgubo sluha – v tem primeru bi svetovala še zdravila kot za akutno izgubo sluha:
– medrol tablete 48 mg/dan 7 dni
– betahistin tablete 2×24 mg na dan 1 mesec

Vzrok senzorinevralne izgube sluha je lahko oteklina in bakterijsko vnetje.

Upam, da bo kmalu bolje.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spostovana dr. Soklič.

V priponkah posiljam tonski avdiogtam z dne 28.8.2015 (meritev opravljena pred posegom) in tonski avdiogram z dne 16.9.2015.

Ob pogovoru s kirurgom je slednji dejal, da zgleda (ne vem po cem to lahko vidi-a na osnovi avdiograma?? ali kako??), da notranje uho ni poskodovano. Ne spomnim se tocno ali je rekel da najbrz ni poskodovano ali pa da sploh ni poskodovano.

A mi lahko na osnovi slik se vi lepo prosim razlozite mojo situacijo?

Pa se to bi vas vprasala:
-ali je z vlitjem joda v uho lahko prislo do poskodovanja notranjega usesa (cutnic v polzu in s tem do dozivljenjske okvare in posledicno do tinitusa za vedno ali ne?). Namrec ob vlitju joda v uho sem imela/imampredrt bobnic!??

Iskreno prosim: ali se bo zvonjenje kdaj nehalo? Ali se bo sluh normalizial na stanje pred posegom?

Hvala lepa.

Zini

Spoštovani,

pregledala sem ADG. Kostne krivulje (simbola C in >) so narejene le za govorne frekvence 500 – 4000 Hz, v tem delu ni okvare notranjega ušesa.
V višjih frekvencah, ki so tudi območje piskanja, se vam spusti desna zračna krivulja (simbol O): pri 6000 Hz na 35 dB in pri 8000 hZ NA 60 dB. Ker na tem delu ni narejene kostne krivulje, ne vem, ali je kakšna okvara notranjega ušesa v visokih frekvencah.

Tudi če okvara v visokih frekvencah je, se bo šele čez nekaj mesecv videlo, ali je trajna ali začasna. Vzrok take okvare je prav lahko samo okužba in ne nujno jod. Morda raztopina joda za kirurško umivanje vsebuje še druge pomožne snovi – alkohole ali topila, ki dražijo sluznico.

Ker vas piskanje tako močno moti, vam priporočam zdravljenje kot za akutni tinitus in akutno izgubo sluha – medrol 48 mg/dan 7 dni in betahistin 24 mg na 12 ur 1 mesec.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni.

A naj kirurgu predlagam avdiogram in merjenje visokih frekvenc in kostno krivuljo in s tem ugotovitve stanja (morebitne okvare v notranjem usesu) pri teh visokih frekvencah?

Osebni zdravnik mi je v petek predpisal Betaserc 24 mg/1 tableto na 12 ur. A ga prosim se za Medrol? Bo kaj pomagal, ker je to piskanje resnicno nevzdrzno?!

Recite mi prosim: a mislite da imam poskodovano notranje uho in ali je kaj sans da mi piskanje sploh kdaj preneha?

Hvala.

Zini

Pozdravljeni.

A naj kirurgu predlagam avdiogram in merjenje visokih frekvenc in kostno krivuljo in s tem ugotovitve stanja (morebitne okvare v notranjem usesu) pri teh visokih frekvencah?

Osebni zdravnik mi je v petek predpisal Betaserc 24 mg/1 tableto na 12 ur. A ga prosim se za Medrol? Bo kaj pomagal, ker je to piskanje resnicno nevzdrzno?!

Recite mi prosim: a mislite da imam poskodovano notranje uho in ali je kaj sans da mi piskanje sploh kdaj preneha?

Hvala.

Zini

Pozdravljeni.

V petek 18.9.2015 sem obiskala ponovno svojega zdravnika, ki mi je predpisal Betaserc 24 mg, 2x 1 tableto na dan 1 mesec. Danes 23.9., pa sem imela kontrolo pri kirurgu ORL, ki mi je na mojo prosnjo predpisal Medrol 16mg, 1 tableto 7 dni in Nexium 20 mg na tesce enak cas.

A menite da bi Medrol lahko pomagal? Mi se vedno zvoni oz. sumi v usesu/glavi in ko pogledam desno me se vedno boli od tega desnega usesa navzdol. Tudi ce ae primem odzadaj na veatu pod levo zdravo uho zaripam manjso kito-vozelj, kot pa pod desn “poskodovanim” usesom.

Kaj pa porecete na Tradicionalno kitajsko medicino (masaža Tai na) in hkrati ob masazi tudi akupunkturo? Lahko kaj pomaga?

Kirurgu sem omenila tudi zakaj ni bil opravljen avdiogram tudi za visoke frekvence pa se je nekako “izgovoril”, da slednjega delajo le ce je potrebno in da kao pri meni ni prislo do toliksnega poslabsanja sluha, da bi bilo to potrebno izmeriti!???? Nakar sem ga vprasala ali meni da imam okvaro notranjega usesa, pa je rekel hja da mogoce ja, a da ne ve. Ne razumem zakaj potem, da se preprica ne naredi ponovno avdiograma za visoke frekvence??!!

Kaj menite dr. Soklic vi na vse napisano?

Lahko upam, da mi zvonjenje popolnoma poneha in da se sluh povrne na stanje kot je bilo 28.8.2015-torej na stanje pred posegom?

Hvala vam.

Zini

Spoštovani,

na tradicionalno kitajsko medicino in na akupunkturo se žal ne spoznam.

Ponovitev avdiograma je smiselna šele po jemanju terapije – torej čez približno 10-14 dni. Upam, da vam bo čimprej nehalo piskati in se vam bo sluh normaliziral.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni.

Vi ste predlagala Medrol 48mg/7 dni, predpisan mi je bil pa Medrol 16mg za 7 dni. A je casovna doba jemanja pri meni v redu nastavljena ali bi morala biti daljsa?

Pa samo to se prosim: a lahko upam na izginotje piskanja? Cez koliko casa ce ja in po koliksnem casu ne vec?

Hvala.

Spoštovani,

režim jemanja Medrola je v redu. Na vaša vprašanja o prenehanju tinitusa ne znam odgovoriti. Poskusite na tinitus pozabiti in se sprostiti ter pomiriti, saj to pomembno prispeva k ozdravitvi.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Ponovno pozdravljeni.

Vse navedeno kar ste zapisala upoštevam in sledim temu.

Bi vas pa prosila še odgovore na tole spodaj zapisano – a pri nas v Sloveniji tinitus zdravite s katero izmed spodaj navedenih metod:

1.) infuzije s prednisolonom, umetno vzgojeno vrsto kortizona? (Pacientom se hormon vbrizga v treh zaporednih dneh, nato pa v vedno manjših dozah v obliki tablet v naslednjih 16 dneh.; Otorinolarigološki oddelek v UKC Lj ali UKC MB ali morda bolnišnica v Ms? Kje drugje v SLO?

2.) terapija v kisikovi komori?

Za oboje berem, da so veliki uspehi v prvih 6. tednih po zacetku tinitusa, kar pomeni, da bi še lahko ujela datume…

Če se to dela kje v Slo vas vljudno prosim, da mi napisete kje…ali na napotnico, ali lahko tudi samoplačniško?

Hvala lepa.

Zini

Spoštovani,

1. Ker prejemate metil – prednizolon v obliki tablet, ni potrebno še v infuziji (razlike v učinku ni).
2. Za hiperbatrično komoro ni dokazov za učinkovitost – jo boste pa zelo drago plačali.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Po kolikem času jemanja Medrola in Betaserca se lahko pričakuje učinek?

Če imam le trajno okvaro sluha/notranjega ušesa-v kolikem času se običajno povrne/izboljsa sluh in posledično tudi piskanje v ušesu?

Lep dan.

Zini

Pa še glede pritiska v glavi me zanima:cel čas, sploh opazam pri voznji avtomobila ali ce nekaj casa gledam npr.v telefon in nato vzravnam glavo, rabim nekaj casa da se mi vse “poravna” nazaj, a se vedno taki cuden obcutek v glavi…tezje razmisljam in se zberem…neka netreznost/cuden pritisk v glavi,.. ne znam opisati..vceraj so mi izmerili 110/70 pritisk.

Kaj bi to lahko bilo? Poskodba cesa?? A je to vse povezano s tezavami ušes in piskanjem v usesu?

Kaj svetujete?

Hvala.

Zini

Spostovana.

Vem da ste v guzvi in da nas veliko gnjavi, a me vseeno zanima vas cenjen odgovor/nasvet.

Hvala
Zimi

Spoštovani,

izboljšanje sluha ali prenehanje piskanja je ponavadi opazno v nekaj dneh ali najkasneje v prvih 14 dneh. Možno pa je še tudi izboljšanje kasneje.

Glede čudnih občutkov , pritiska v glavi in težav s koncentracijo vam ne znam pomagati. S tovrstnimi težavami se ukvarjajo nevrologi. Morda je vse povezano s psihičnim stresom, ki ga doživljate (kot oblika anksioznosti).

Spomnite se, da z luknjo v bobniču že pred pripravo na operacijo niste slišali normalno in vam je verjetno tudi že prej kdaj piskalo. Proces, zaradi katerega je luknja nastala (vnetje ali ponavljajoča se vnetja ali udarec) je prav tako lahko že predhodno okvaril notranje uho predvsem v območju visokih frekvenc.

Upam, da se boste kmalu bolje počutili in nekoliko pozabili na svoje težave.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close