Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Parosmia

Parosmia

Pozdravljeni,
Pred približno 15 let sem nenadoma izgubil občutek za zaznavanje vonja. Pravzaprav ne zaznam pravilnega vonja, ampak zaznavam povečini zelo neprejijeten (smrdeč) vonj, kljub temu da ne obstaja, ali pa sploh ne vonjam. Pred kratkim sem na spletu zasledil opis bolezni Parosmia in simptomi te bolezni se ujemajo z mojimi simptomi.
V vseh teh letih sem bil že večkrat pri svojem zdravniku in pri specialistih, vendar povsem neuspešno in brez postavljene diagnoze. Ko sem pred kratkim omenil zdravniku to bolezen je rekel, da prvič sliši. Povečini so mi samo predpisovali neke kaplice….nihče pa mi ni nikoli omenil te bolezni.
Res je tudi, da ne obstaja zdravila, vsaj kolikor sem uspel prenrati na netu, kljub temu pa me zanima, če imate kakšne izkušnje oz. prakso na tem področju.

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

Parosmia pomeni, da povohate neko dišavo (npr. parfum ali rožo) in jo dojamete kot nekaj smrdljivega.
Fantosmia pomeni, da je predmet brez vonja, vi pa ga vohate kot smrdljivega.
Hiposmia pomeni, da zmanjšano zavohate vonje ali pa samo nekatere, drugih pa sploh ne.

Najpogostejši vzroki motenj voha so:
– začasna ali trajna virusna poškodba vohalnega čutila (ob prehladu)
– kronična vnetja v nosu (kronični rinosinuzitis, alergijski rinitis, avtoimunska vnatja v nosu)
– poškodbe glave – pretres možganov
– toksične poškodbe vohalnega čutila zaradi alkohola, cigaret, organskih topil (formaldehid)
– starostno odmiranje vohalnih čutnic
– degenerativne nevrološke bolezni ( Parkinskonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen,…)
– druge nevrološke bolezni – multipla skleroza
– psihiatrične bolezni (depresija, shizofrenija itd.)

Pri motnjah voha je potrebna:
– endoskopija nosu – ali zrak z vonjavami sploh doseže strop nosu, kjer je vohalno čutilo; opazimo lahko znake kroničnega vnetja
– CT obnosnih votlin – pokaže lahko zadebeljeno – kronično vneto sluznico v predelu vohalnega čutila, ev. tumor v sprednji možganski kotanji v predelu vohalnih živcev in jeder
– nevrološki pregled.

Pri izgubi voha se je pokazal za uspešnega vohalni trening: 2x dnevno povohajte zelo močno vonjavo (začimbo ali parfum) in po pol leta take stimulacije ali več se bo lahko pokazal uspeh – delno vračanje voha.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za vaš hiter odgovor.

Do sedaj še nisem uspel ugotoviti od česa oz. kaj vpliva na pojav zaznavanja neprijetnega vonja. Običajno traja dalj časa (npr. en dan) in potem izgine in ne vonjam ničesar. Prave vonjave zaznam zelo zelo redko pa še to samo v primeru, če so zelo močne. Sem že tudi poizkušal dalj časa vonjati stvari, ki imajo zelo močan vonj, vendar brez uspeha.
Najprej so mi ugotovili, da imam malo zaokrivljen hrustanec in zadebeljeno sluznico. Jemal sem neka zdravila, vendar pa se sedaj ne spomnim katera. Opravil sem RTG in CT obnosnih votlin vendar menda vse BP.

Prosim vas, če mi lahko svetujete kaj bi bilo smiselno še storiti in če mi lahko mogoče priporočite kakega specialista. Vskršna pomoč bi mi prišla zelo prav, ker je ta “bolezen” tako moteča, da bi naredil marsikaj.

Hvala in Lep pozdrav

Spoštovani,

svetujem obisk nevrologa in psihiatra.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Ja, in zakaj bi moral iti k psihiatru. Torej če imaš probleme z nosom rabiš psihiatra. Zaradi tega mojega problema sem obiskal že nekaj zdravnikov in do sedaj še nisem našel rešitve. Res pa je, da mi je dokaj jasno, da pa ravno psihiatra ne potrebujem. Sicer sem se na vas obrnil, ker sem si želel pridobiti še eno mnenje, žal sem pa naletil še na en zgubljen primerek v našem zdravstvenem sistemu.

Spoštovani,

razumem, da je spremenjen voh za vas zelo moteč.

Ker imate po vaših besedah CT sinusov v redu, vzrok težav ni v nosu. Vzrok je potrebno iskati drugje – kot sem vam napisala že v svojem 1. odgovoru, se na ta način lahko kažejo nekatere nevrološke bolezni in psihiatrične bolezni. Omenjena pregleda sem vam predlagala dobronamerno, da bi se dokopali do vzroka.

Seveda pa žal veliko izgub voha ostaja brez znanega vzroka in jih tudi ne znamo pozdraviti.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close