Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija preobremenjene glasilke

preobremenjene glasilke

Spoštovani,

pred dobrim tednom je med intenzivnim, glasnim petjem prišlo do nenadnih in močnih bolečin v grlu. Naslednji dan sem še lahko govoril, a se je stanje v naslednjih dveh dneh poslabšalo. Poleg hripavosti in bolečin se je ob govorjenju pojavila zadihanost, več kot enega stavka naenkrat mi ni uspelo več povedati; neposredno po govorjenju se je vsakič znova pojavil občutek tujka v grlu.

Včeraj sem bil na pregledu pri otorinolaringologu, ki je ugotovil naslednje:

“Koren jezika, valekuli, epiglotis bp. Glasilki bledi, gladki, simetrično pomični, pri fonaciji med njima ostaja zelo drobna špranja. Ostalo grlo in hipofarinks bp.”

Hkrati je zdravnik menil, da sem očitno preobremenil glasilke in da bi bilo dobro, da nekaj časa čim manj ali sploh ne govorim; glasilke da naj bi se regenerirale v 2-3 tednih.

Zanima me vaše mnenje v zvezi s tem, sploh ker je trenutno stanje res precej klavrno (če želim kaj povedati, moram to napisati na list papirja). Poleg tega me zanima, kakšno pozornost zahteva zdravnikova ugotovitev, da pri fonaciji med glasilkama ostaja “zelo drobna špranja”. Je to nekaj, kar je povezano z omenjeno preobremenitvijo glasilk in se bo sčasoma uredilo – ali pa temu ne gre pripisovati posebne pozornosti?

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!

Spoštovani,

zaradi prekomerne in napačne rabe glasilk imate sedaj mišičnotenzijsko disfonijo (napačni živčno – mišični vzorci pri tvorbi glasu). Mišice v grlu in tudi zunaj njega (na vratu) so prenapete.

Čimmanj govorite, ne šepetajte. Masirajte in razgibavajte vratne mišice. Ko se bo stanje popravilo, bo izginila tudi špranja. Stanje se lahko popravlja več tednov. Če ne bo bolje, svetujem pregled pri foniatru.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close