Najdi forum

diareja

Ko pogledam nazaj, se mi zdi, da se je zacelo leto dni nazaj, ko sem bil na morju. Med dopustom v kampu se je nekako začela diareja. Toaletni papir sem imel vedno na tleh v skupnih sanitarijah. Po tem nisem imel vec normalnega izločanja. Najhujše je ponavadi ravno na dopustih. Doma pa se nekoliko omiri, vendar še vedno ni tako, kot je bilo. Zelo redko se zgodi, da izločam trdne izločke. Poleg tega se mi vseskozi kopičijo plini in zelo neznosen smrad, ki ga prej nisem imel.

Ugotovil sem, da način, na katerega se prehranjujem ne vpliva ravno veliko. Pred slabe pol leta sem se napotil tudi do splošnega zdravnika, ki je predpisal dva pregleda blata. Ce se prav spolnim enega za parazite in enega za ne vem kaj točno že. En vzorec sem nesel na zavod za zdravstveno zavarovanje in enega v laboratorij zdravstvenega doma. Tam je bilo napisano, da moras na okence vzorcev oddati nujno skupaj z zelenim formularjem, jaz sem dal z črnim, ki sem ga pač dobil pri splošnem zdravniku.

Po dogovorjenem času sem klical za rezultate in so mi rekli, da je vse vredu (pozitivni) in da če bo še kaj narobe naj pridem. Ko gledam sedaj nazaj sploh nisem prepričan, da so opravili pregled, kajti še vedno imam isti problem in tisto, da naj še pridem… Mogoče jih je motila barva formularja.

Prosim za nasvet, kaj naj naredim? Zelo je moteče vse skupaj. So kakšna zdravila brez recepta…

Spoštovani!

S formularjem ni bilo nič narobe. Pregledali so vam, ali imate v blatu črevesne parazite in/ali bakterije, ki bi lahko povzročale drisko. Ker niso ničesar našli, kaže, da je vzrok za drisko drugje. Ker omenjate tudi napenjanje in vetrove, je možno, da imate kronično vnetno črevesno bolezen. Da bi to diagnozo lahko potrdili, boste morali na rektoskopijo in ev. še na koloonoskopijo. Pregledajo debelo črevo in postavijo diagnozo, če so v črevesju vnetne spremembe. Na podalgi tega dobite zdravila in navodila za zdravljenje. Diagnoza bi bila še verjetnejša, če bi opazili med blatom sluz in občasno tudi kri. Nekoliko nenavadnoje, da se vam stanje poslabša med dopustom, ko je pričakovati manjši stres, saj je bolezen povezana tudi s psihičnimi obremenitvami.

Najbolje bo, da se ponovno oglasite pri vašem zdravniku in se dogovorita za nadaljnje postopke, tudi glede na še dodatne znake, ki jih mogoče niste navedli.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najprej hvala, da mi pomagate.

Pri meni je dopust zelo povezan tudi z stresom, tako, da ni nič čudnega potem. Kar se tiče simptomov, opažam, da sem nekoliko bolj koščen v roke in pa, da sem včasih brez energije. Ko sem bil takrat pri splošnem zdravniku me je tudi on vprašal, če je mogoče blato črno ali pa krvavo pa nisem pritrdil. Tudi sedaj tega ni opaziti. Tako sva opravila zgornja testa, za parazite in bakterije.

Že nekaj časa nazaj sem v viziti na 24ur zasledil, da imajo v Ljubljani neko novo metodo nekaj na kro? Mislim, da so govorili ravno o tem kar ste rekli vi o kronični vnetni črevesni bolezni in da se pacienti počutijo občutno bolje po zdravljenju. Moti me samo to, ker se je pri meni vse skupaj pojavilo bolj naenkrat… Je potem možno, da je to vnetje?

Vaša kolegica mi je za splošno preprečevanje diareje napisala zdravila in postenje.
http://med.over.net/phorum/read.php?f=10&i=532&t=530
Bi to pomagalo v mojem primeru?

Po letu dni sem ugotovil, da ne bo šlo brez pomoči.

Spoštovani!

Možno je, a je vseeno treba preveriti s pregledom. Trebuh in črevesje so kar precej skriti očem in je diagnoze zelo težko postavljati brez preiskav. Za kratko epizodo do dveh mesecev, je to upravičeno, medtem ko enoletne težave le kličejo po bolj poglobljenem pristopu, čeprav ni pričakovati življenje ogrožajoče bolezni. Seveda je odločitev vaša.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close