Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Angina in antibiotiki

Angina in antibiotiki

Lep pozdrav!
Tri dni nazaj sem bila pri dezurnem zdravniku zaradi mocno povecane temperature(40°C) mrzlice in izredno tezkega poziranja. Dobila sem antibiotik Azibiot 1500mg, na vsake 24h eno tableto..danes sem vzela ze tretjo tableto vendar se stanje v grlu ne uzboljsuje.
1. Sem mogoce odporna na Azibiot? Prebolela sem namrec ze ogromno angin vendar zaradi alergije na penicilin vedno dobim sinteticni antibiotik sumamed ki je vedno pomagal.
2. Vrocina mi je padla, le zvecer je se rahlo povisana 37.5 kar se mi zdi da je cisto nornalno..bi slo morda lahko za virusno angino?

Spoštovani,

odpronost baketrij na azitromicin res narašča po celem svetu zaradi prekomerne in neustrezne uporabe tega antibiotika (ker ima dolgo razpolovno dobo, je tveganje za rezistenco baketrij nanj večje). Jemljete ga tri dni, v telesu pa se zadrži tudi do enega tedna.

Glede na potek bolezni – padec vročine in še ne zmanjšanje bolečine je možno, da gre res za virusno okužbo, kot predvidevate (v tem primeru je antibiotik brez pomena oziroma jemanje odveč).

Seveda pa brez pregleda ali v primeru nejasne klinične slike tudi laboratorijskih preiskav krvi ne morem soditi o vzroku vnetja v žrelu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close