Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Hripavost pri otroku

Hripavost pri otroku

Spoštovani,
naš 6 in pol letnik ima že slaba dva meseca hripav oz. bolj raskav glas, zlasti ko želi kaj bolj glasno povedati. Tovrsten problem se je začel pojavljati, po drugem odmerku cepiva proti hepatitisu B (cepljenje pred vstopom v šolo). Res je, da sin veliko vriska in glasno govori (zlasti ko se kaj zaigra in čisto “notri pade” v igro), vendar do sedaj ni imel nikakršnih problemov glede tega. Vem, da je takole, brez pregleda težko govoriti o vzroku pa vseeno me zanima, ali je to lahko kakorkoli nevarno in ali bi morali zaradi tega k zdravniku ali naj še malo počakamo. Hvala in lp.

Spoštovani,

hripavost pri šestletniku je najverjetnej posledica pretirane rabe glasu – vpitja, prepevanja, oponašanja živali in avtomobilov. Lahko nastanejo tudi vozliči = vretenaste zadebelitve glasilk, ki onemogočajo dober stik glasilk pri tvorbi glasu. Ob pravilni in omejeni rabi glasu vozlički lahko izginejo, glas se popravi. Zato otroka opozarjajte na varčevanje z glasom.

Drugi – redkejši in nevranejši vzrok pa so papilomi grla (povzročitelj HPV virus), ki rastejo čedalje bolj in tudi pričnejo ovirati dihanje. Pri papilomih je glas ves čas hripav (se ne popravlja). Ker so papilomi grla nevarni, je priporočljivo, da dlje časa (nekaj mesecev) hripav otrok opravi pregled pri foniatru.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close