Najdi forum

grlo

Spoštovani!

Imam 21 let in imam sedaj stresno obdobje ob zaključku študija, sem zelo nemirna in se težko skoncentriram.
Ob tem se mi je pojavila še težava za katero me skrbi: Imam občutek tujka v grlu, skrbi me, da je kaj narobe z grlom ali pa s požiralnikom. Ali je možno, da je to povezano z nervozo? Ali pomagajo morda za to kakšna naravna zdravila?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

občutek tujka v žrelu je lahko posledica refluksa želodčne kisline, ta se tudi bolj izloča zaradi stresa. Pomagajo lahko zdravila inhibitorji protonske črpalke (v lekarni brez recepta).
Izogibajte se mastni hrani, začinjeni hrani, gaziranim pijačam, sladkarijam, kavi, alkoholu. $ ure pred spanjem ne jejte oz. ne ležite s polnim želodcem. Nosite oblačila, ki vas ne vežejo preko pasu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni, stara sem 32 let in tole je natančen (in dooolg) opis mojih težav:

Začelo se je po drugem porodu (pred 6 leti), med tretjo nosečnostjo in po njej, a le občasno in v manjšem obsegu in blažji obliki. Nato pa BUM proti koncu 4. nosečnosti (sem 1 leto po porodu). Večkrat na dan, na teden na mesec. Lahko tudi kak teden nič, skratka malo mešano.
Prepričana sem, da ni nevarno, je pa prav mučeniško, in če bi lahko živela samo od zraka, teh težav ne bi bilo:

V grlu oz. požiralniku (?) dobim iznenada zelo hud napad stiskajočega, rahlo bolečega gomazenja, mravljinčenja, brenčanja, ki se priplazi in zelo hitro močno ojača in razširi. Občutek je zelo srhljiv in ker se prestrašim, me požene na blato (ne vem še, ali je blato posledica mojega strahu ali napada samega, sledi pa skoraj vedno).

Če samo malo potisnem, me v grlu močno zaboli, hkrati pa nato obvezno začutim topo, a hudo bolečino v zgornjem delu prsnega koša, kot bi me bolela vsaka kost.

Vsak najmanjši vdih, izdih, ležanje na hrbtu, nošenje otroka, čepenje pa to boleče dogajanje v grlu še bolj spodbudi in ojača in sproži še izrazitejše tope bolečine v kosteh prsnega koša. Občutek je, da mi bo razneslo prsni koš, ali npr. celo nos, ker se boleča napetost včasih razširi tudi tja.

Po izpraznjenju črevesa (pomagam si tudi s svečko) vedno nastopi olajšanje, napad iz grla in prsnega koša postopoma pojenja, največkrat pa tudi mine.

Ne gre za občutek tujka, hrano lahko vedno normalno požiram, nič se mi nikoli ne spahuje, prebavo imam redno. Ta napad se pogosteje zgodi zjutraj ali po hranjenju, še posebej, če se do sitega najem in če nato dolgo stojim ali hodim. Izzove ga lahko tudi minimalno napenjanje ob izločanju blata.

Traja lahko tudi po nekaj ur, minut ali sekund. Napada in vseh vključujočih bolečin se torej ne da ublažiti drugače, kot s čim bolj popolnim izločenjem blata. Včasih pa ne morem izprazniti blata, ker zaradi ojačitve in razširitve bolečin iz grla ne upam niti potisniti, ali pa ker ne gre nič ven, čeprav čutim, da je črevo še polno.

Štiri tedne sem jemala Nexium 40 mg, stanje se je precej umirilo (slučajno?). Napad se je pojavil samo trikrat, pa še to le za nekaj sekund. Pet mesecev sem jemala Nexium 20 mg. Napadi so se kljub temu dogajali.

Še en konkreten opis:

Zjutraj, vstanem iz postelje. Črevo sem imela polno, hodila sem po stanovanju in je prišel. Rekla bi, da ga je sprožila hoja. Začelo se je nekje v predelu grla oz. požiralnika – in se zelo hitro ojačalo v hudo stiskajočo bolečino predvsem okoli prsnega koša (oklep – spredaj in zadaj), nekje globoko v notranjosti.
Gre za zelo hudo in močno dogajanje, stisko.
Nato me požene na blato in takoj po izpraznenju začutim olajšanje. Če med izločanjem blata vsaj malo potisnem, zaboli še huje. Prav tako ob vdihu ali izdihu. Občutek je brezizhoden.
Nato vstanem, čutim, da je napad še vedno rahlo prisoten. Poskušam z raztegom hrbta na žogi. In nazaj prikličem ta napad. Vse isto. Ponovno grem na blato in popolno olajšanje.

Ali pa: zjutraj, že PO izločanju blata in 20 min po nexiumu, sedim za mizo (nikoli ne zajtrkujem). Napad se počasi plazi, pride v grlo, zato začutim občutek hude treme, vroče mi je, rahlo se mi vrti v glavi, srce razbija, me PONOVNO požene na blato in napada ni več. Čutim, da črevo še ni izpraznjeno in zato lahko še pričakujem ta napad, čutim tudi neko napetost in rahlo prisotnost ob nošenju otroka.

Izvid gastroskopije: normalen požiralnik, pordela (hiperemična) sluznica na predelu antruma, normalen dvanajstnik, negativen rezultat na test Helicobacter pylori.
Rtg požiralnika in žrela s kontrastom bp.

Izvid po opravljeni manometriji požiralnika: Peristaltika je oslabljena. V sredini požiralnika je ne registriram. Tlak v LES je znižan. 80 odstotkov požirkov je neustreznih.

Izvid po 24 h pH metriji in impedanci: Preiskava je pokazala, da ni patološkega kislega refluksa. Z impedanco smo ugotovili normalno število refluksov, pol je kislih, pol šibko kislih, le 10% jih sega v zgornjo tretjino požiralnika. Mnenje: GE refluks v fizioloških mejah.

Med 24h snemanjem (ŽAL?) nisem imela nikakršnih bolečin (ne težav v grlu, ne bolečin pri srcu ….), kljub temu, da sem se jih trudila s prenajedanjem zame nezaželene hrane priklicati.

Hkrati se mi zdi smiselno vsaj omeniti, da imam še cel kup hudih kompleksnih bolečin … Zelo hude in ostre kronične bolečine pri srcu (že 21 let), po prvem porodu pred 7 leti pa so se ojačale, od nekajkrat na leto so postale skoraj vsakodnevne, pridružile pa so se jim še neko hudo kljuvanje v levi rami, ki se ob vdihu še ojača in razširi k srcu, do raznih podobnih ostrih in sunkovitih bolečin levo in desno ob prsnici, v zatilju, globoko v glavi …. Pregledana pri številnih specialistih, domnevajo kostno-mišične.

Vesela bom še vašega mnenja! Najlepša hvala!

Spoštovani,

v zadnjih 8 letih ste praktično ves čas ali noseči ali pa prenašate dojenčka. Vaše telo je ves čas izpostavljeno:
– burnim hormonskim spremembam
– raztegovanju in spet skrajševanju vezi
– spreminjanju težišča telesa zaradi trebuha, preoblikovanju mišic, njihovi oslabitvi in okrepitvi
– prisilnim držam pri dojenju, prenašanju dojenčka
– nerednemu ritmu spanja in nemirnemu spanju (zaradi dojenčkov, bolnih majhnih otrok in nosečniškega trebnuha)
– ponoči morate zaradi nosečnosti večkrat na WC in se prebujate še zaradi tega
– neredni prehrani – morda tudi ne zadostite vsem potrebam po vitaminih in mineralih.

Nič čudnega, da ste kronično utrujeni in kronično pod stresom. Mišično – kostne bolečine v vašem primeru niso nič čudnega. Verjetno nimate časa za redno (naporno) športno udejstvovanje. Kot niha stres, tudi niha refluks želodčne kisline.

Toliko le o vzrokih. Načrt odpravljanja bolečin in utrujenosti pa morate narediti sami.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close