Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vnetje ušesa

Vnetje ušesa

Pozdravljeni,
Imam vprašanje glede mojega desnega ušesa.  V nedeljo sem bila v dežurni ambulanti zaradi bolečin v desnem ušesu. Po 10.dneh prehlada in seveda nič počitka, se mi je v soboto popoldne uho najprej zamašilo, zvečer začelo pa še boleti. Bili smo ravno na obisku, kjer mi je prijatelj svetoval naj dam noter koloidno srebro, čigar zagovornica sicer nisem, ampak v veri, da mi bo pomahalo, sem si dala dve kapljici noter. Po tistem je  bilo seveda samo še slabše, tako da sem zaspala šele po 4 lekadolih za 4 ure, od 6. zjutraj pa spet isto.
V dežurni ambulanti sem dobila Hiconcil 500, 2 tableti na 12 ur. Diagnoza: vnetje ušesa.
Iz ušesa mi je tekla nekakšna tekočina, rumeno-oranzno-rdeče barve in zdravnica mi je rekla, da je to zaradi tega,  ker mi je malo počil bobnič. In mi naročila kontrolo pri oseb. zdravniku, ko končam z antibiotiki.
Uho me sicer ne bo boli več, imam pa se vedno popolnoma zamašeno in stalno mi šumi v ušesu. Zanima me, kdaj naj bi se mi sluh povrnil in ali bo to šumenje še dolgo prisotno? Kaj sploh pomeni, da mi je malo počil bobnič?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Katja

Spoštovani,

ob hudem vnetju bobnič na eni točki ali malo večji površini popolnoma odmre in gnoj se izcedi ven iz srednjega ušesa, s tem pride do olajšanja.

Rumeno – rdeč izcedek iz ušesa pa je lahko tudi zaradi razpoka krvavih mehurjev na koži bobniča in sluhovoda (podobno kot mehurji ob herpesu ali noricah), v tem primeru bobnič sploh ni počen.

Zamašenost, slabši sluh in šumenje lahko trajajo do 4 tedne. Pomaga, če večkrat čez dan izenačite pritisk v ušesih in uporabljate dekongestivne kapljice za nos 5 dni 3×2 v nosnici, s tem se bo uho prezračilo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close