Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija težave z grlom/glasilkami

težave z grlom/glasilkami

Pozdravljeni.
Imam malce čudno težavo, o kateri sem že iskala informacije na internetu, pa nisem našla nič uporabnega.
Mesec in pol nazaj sem bila precej bolna, visoka vročina, močan kašelj, slabo počutje, izcedek iz nosu. K zdravniku nisem šla, vročina je izginila po treh dneh, po dveh tednih počitka in malce manj naprezanja sem prebolela sama od sebe tudi vse ostale simptome.
Od takrat naprej imam pa težave z glasom. Delam v službi v kateri imam veliko opravka z strankami, zatorej rabim močan in odločen glas. Moj glas je zamolkel, preden kaj povem se moram odkašljati.
Glas imam tak, kot da bi cel dan govorila in nato bila zvečer zaripla in zamolkla. Pred boleznijo se mi je to dogajalo samo v primeru, da sem resnično cel dan uporabljala glasilke, sedaj pa se začne že zjutraj, ko se prebudim. Četudi sem cel dan doma in ne govorim skoraj nič, je glas enak.
Pri zdravniku še nisem bila, čutim pa zadnje štiri dni spet rahlo bolečino v grlu, grgram soljeno vodo, pijem ingverjevo limonado, jem pastile za grlo, pa ni nič boljše.
Mi lahko daste kak nasvet?

Spoštovani,

žal je edini nasvet glasovni počitek oz. omejitev glasovnih naporov. Govoriti morate tišje (a ne šepetati) in sproščeno, brez naprezanja. Verjetno boste morali prilagoditi glasovno tehniko.
Prepovedano je prepevanje, vpitje itd.

Glasilki sta lahko še vedno nabrekli, dodatno oteklino lahko povzročajo tudi ženski spolni hormoni. Morda imate kakšno spremembo na glasilki, kot je polip ali cista, nastalo kot posledica kašljanja ali govorjenja ob prehladu.

Če težave ne bodo izginile po nekaj tednih, priporočam pregled pri foniatru.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close