Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija dolgotrajna bolecina v grlu in usesih

dolgotrajna bolecina v grlu in usesih

Spostovani,
ze kaksni dve leti imam zastopan nos. Po rentgenski sliki na kateri je pokazalo da imam na desni strani sinusitis mi je zdravnica predpisala nosno prsilo, ki pa mi ni pomagalo. Cez 3 meseca drugo in spet nic. Nato mi je predpisala antibiotik sunamed, se vedno nic. Nad tezavo dem ze obupal saj imam eno nosnico vedno prehodno, drugo pa zastpano. Zanimivo mi je to, da je en dan ena zastopana drug dan pa druga. Vedno je ena prehodna druga pa ne. No zakaj se obracam na vas. Pred kaksnimi tremi meseci me je zacelo rahlo boleti v grlu. Poskusal sem se sam pozdraviti z veliko sadja in caja. Grlo me je ze skoraj nehalo boleti ko me je zacelo na isti strani boleti uho. Zdelo se mi je da se bolecina nekako siri iz zgornjega dela vratu tik pod usesom v uho. Sel sem k zdravnici spet, ki mi predpise hiconcil. Bolecine so popustile ne pa cisto. Me je pa spet zelo zacelo boleti grlo in celo v jeziku(zgornji levi del) obcasno obcutim bolecine. Ni mi jasno kaj se z mano dogaja. Pricelo me je zelo skrbeti da bolecine niso povezano s kaksno vrsto raka (rak glave on vratu). Zdravnici grem sicer spet na pregled ampak moram povedati da sem zadnje case kar razocaran nad njeno strokovnostjo in zato se na vas obracam tu za dodatno mnenje. Izredno me cudi da me ni niti enkrat po vseh teh tezavah poslala na odvzem krvi da pregleda krvno sliko. Nazadnhe ko sem ji to omenil je rekla da drugic ce ne bo bolje, vendar naslednjic seveda ni bilo spet nic. Nerad pa po domace povedano solim pamet strokovnjakom saj tudi mene moti ce v mene v moji stroki ljudje dvomijo.
Zanima me ce je mozno da so moje tezave povezane s sinusi? Kaksna je verjetnost da sem zbolel za rakom glede na to da sem star 26let?. Sem kadilec, alkohola ne pijem. Menite da je potreben pregled pri ORL samoplacnisko hitro, ali naj prosim zdravnico za napotnico in pocakam? Hvalezen bi bil za hiter odgovor.

Spostovani,
naj samo se dodam da na grlu niso vidne bele obloge kot sem zadsedil da je to obicajno pri bakterijskem vnetju. Imam le rahlo zavtecene mandeljne na ćevi strani in celotno grlo po mnenju zdravnice zelo rdece.

Spoštovani,

izmenična zamašenost nosnic je lahko posledica bolj izraženega nosnega ciklusa, ki je normalno dogajanje. Če bi šlo za vnetje, bi nosni kortikosteroid vsaj malo pomagal. Morda gre tudi za dodaten vpliv stresnih hormonov.

Ker navajate že 3-mesečne bolečine v predelu žrela, ki sevajo v jezik in uho ter se po antibiotiku niso prenehale, je potreben čimprej pregled pri specialistu ORL. Možni vzroki so:

– tumor v ustnem žrelu, lahko povezan z okužbo s HPV virusi
– kronično vnetje v mandlju, ponavadi zaradi znotrajceličnih bakterij Actinomices; diagnozo potrdimo šele z odstranitvijo mandljev in njihovo histološko preiskavo
– vnetje kočnika v spodnji čeljusti ali obzobnih tkiv ali cista v spodnji čeljusti
– vnetje ali obraba čeljustnega sklepa zaradi pretiranega žvečenja na tej strani
– kronično vnetje bezgavk na vratu – diagnozo postavimo na osnovi ultrazvoka

Pregled krvi pri kroničnih bolečinah / vnetjih ne pove kaj dosti.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spostovani,
najprej bi se vam rad zahvalil za vas odgovor.
Bil pa sem pri zdravnici, ki je na podlagi krvnega izvida izkljucila moznost, da je z mano kar koli narobe. Zaradi zaskrbljenosti sem jo povprasal ce je mogoce rak in je pregledu grla rekla da rak 100% ni.
Ji lahko to verjamem na besedo?( glede na to da ni opravila niakkrsnih dodatnih preiskav)
Povedala je da se vidi da imam rdeco in zaoteceno grlo ter vneto uho vendar mi kljub temu ni predpisala nicesar. Rekla je le da mi na podlagi krvnega izvida ne more predpisat antibiotike. Na moje vprasanje kaj je vzrok za vnetje in kako naj si pomagam nisem dobil odgovora, saj se je le temu po mojem mnenju spretno izognila. Kako bi si lahko sam pomagal do pregleda na ORL 12.5.?
Sicer mi je dala napotnico za ORL pregled ampak zaradi sinusov. Na napotnici ni nikjer bilo omenjeno grlo. Menite, da bi bilo potrebno do ORL pregleda iti ze prej ali lahko pocakam do 12.5.?
V vasem odgovoru ste omenili tudi zobe. Pred kaksnimi dvemi leti me je zeloooo bolela sestica zgoraj desno. Kljub temu da mi je zbozdravnik zob zdravil,bolecina ni popustila. Ker je bila bolecina nevzdrzna sem se eno soboto odpravil do dezurnega zobozdravnika ki mi je zob odstranil. Bolecine pa so ostale. Moj zobozdravnik ni je predpisal nekaksne mocne protibolecinske tablete in zobobol je prenehal, vendar sem se kaksna dva tedna pljuval nekaksen gnoj in imel sem zelo neprijeten zadah. Je mogoce da se je takrat kaj zakompliciralo in imam zdaj posledice zaradi tistega zobobola? Je mogoce da je tu kaksna povezava s sinusi ali grlom? Se enkrat bi vprasal ce lahko verjamem zdravici, da je samo na osnovi osnovnega pregleda grla izkljucila moznost tumorja?

Spoštovni,

zdravnica je lahko pregledala ustno žrelo in glede tega ji lahko verjamete, da ni tumorja.

Grlo lahko pregledamo le z ogledalcem ali z endoskopom (ORL specialist); v primeru tumorja grla ima bolnik hripav glas, lahko ga duši.

Gnil zob lahko povzroči kronično vnetje čeljustnega sinusa, ki ga je včasih treba dodatno zdraviti z operacijo v nosu (kljub izpuljenju zoba). Znaki so stalen gnojen izcedek iz ene nosnice in pritisk v tem licu.

Če bi radi pregled prej, pobrskajte po internetu in najdite še druge ustanove, kjer so ORL specialisti.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Najlepsa hvala za odgovor. Glede na to da zdravnica trdi, da tumorja v zrelu nimam ter da nimam tezav s hripavostjo in dihanjem bom brez skrbi pocakal orl pregled. Tudi zrelo me ze dosti manhj boli. Se enkrat hvala za info.

Pozdravljeni!
Stara sem 27 let in me že kakšne tri mesece boli/peče grlo samo na desni strani, bolečina pa se širi tudi proti desnemu ušesu. Prehlada nisem imela, povišane temperature tudi ne. Dvakrat sem že obiskala osebno zdravnico, ki pravi, da je grlo mogoče malo rdeče…ker bolečina še vedno ne mine, mi je nazadnje predpisala antibiotik – Ospen 1500 (3x na dan, 10 dni). Pet dni že jem te tablete, vendar je bolečina še vedno prisotna. Zanima me, kaj bi lahko bilo narobe, ker mi tudi Diverin in Strefen nista pomagala. Bolečina sicer ni tako močna, vendar je zelo neprijetno.
Hvala za odgovor, lp

Spoštovani,

glede na trajanje bolečine 3 mesece je možen vzrok refluks želodčne kisline do nivoja žrela in grla – priporočam zdravila za zmanjšanje izločanja kisline (inhibitorje protonske črpalke) in dieto.

Prav tako priporočam pregled pri ORL specialistu, ki bo presodil, ali gre morda za kronično vnetje desnega mandlja ali pa – zelo malo verjetno – tumorsko spremenjen desni mandelj.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close