Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Helicobacter pylori

Helicobacter pylori

Pozdravljeni,

moja prijateljica ima že nekaj časa prisotno imenovano bakterijo v želodcu. Zanima me, če zdravila kot so Nolpaza in Controloc in Acipan ter Ultop pomembno vplivajo na njeno funkcijo ? Vem, da naj bi preživela v kislem okolju, vendar me zanima, če omenjena zdravila lahko škodujejo na daljši rok ?

Spoštovani!

Želodčna bakterija, Helicobacter pylori, je zaradi različnih prilagoditvenih mehanizmov načeloma sicer sposobna preživeti tudi v kislem okolju. Preživetje v kislem okolju ji omogoča predvsem lastna sposobnost, da si v svoji neposredni okolici ustvarja alkalen medij. Kljub temu pa je dejstvo, da tudi želodčna bakterija lažje preživi in se razmnožuje v manj kislem mediju. To pomeni, da se bo želodčna bakterija, v kolikor je že prisotna, hitreje in intenzivneje razrasla v primeru sočasne dolgotrajne uporabe učinkovin, ki zmanjšujejo želodčni pH – sem sodijo predvsem inhibitorji protonske črpalke (učinkovine, ki jih navajate). V kolikor se želodčna bakterija nekontrolirano razrašča, se seveda veča tudi verjetnost zapletov, ki jih le-ta lahko povzroča.

Rezultati zadnjih raziskav zato kažejo, da je v primeru potrebe po dolgotrajni uporabi inhibitorjev protonske črpalke, potrebna predhodna eradikacija (odstranitev) želodčne bakterije, v kolikor je le-ta prisotna.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close