Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija fiziološka

fiziološka

Spoštovani,
otrok je star 10 let in se mu v nosu nabira ogromno prozorne sluzi. Zaradi tega slabše sliši. Po naročilu zdravnika uporablja Nasonex, nos mu vsak večer izpiram z Nasopure. Nekateri pravijo, da to lahko poškoduje sluh, ker pod pritiskom lahko potisnemo vodo (fiziološko raztopino) dlje kot bi želeli? Ampak tukaj ne vidim nobenega pritiska, voda potuje iz ene nosnice v drugo, izloči se vse, kar zastaja na tej poti. Otrok še rahlo da glavo vstran, da gre lažje. Stanje je vsak dan boljše. Če mu dajem fiziološko raztopino, ki je pravtako v steklenički pod pritiskom, mu to pošljem direktno navzgor in do ušes.
Kakšno je vaše mnenje glede Nasopure za otroke?
Hvala!

Spoštovani,

Nosna sluznica se po naravni poti čisti z mukociliarnim transportom – odeja redke sluzi potuje po sluznici nosu navzad v nosno žrelo, od tam navzdol in jo pogoltnemo. Ta transport poganjajo migetalke na celicah sluznice nosu in sinusov. Le sprednji del nosnih votlin očistimo z izpihovanjem sluzi – vsekovanjem; pravilno je vsako nosno votlino posebej (eno zamašimo in drugo izpihujemo).

10 let star otrok bi moral že znati učinkovito izpihniti nos! Če ne zna, ga prosim naučite sedaj!

Če je sluz pregosta, jo moramo razredčiti s fiziološko raztopino, da pomagamo migetalkam in da lažje izpihnemo. Obstajajo redke bolezni, kot je sindrom negibljih migetalk, kjer je ppotrebo bolj intenzivno izpiranje s fiziološko raztopino.

Razne vrčke za vlivanje fiziološke potrebujejo nekateri bolniki po operacijah kroničnega rinosinuzitisa z nosnimi polipi, da na ta način lažje dosežejo pooperativne votline.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close