Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Voda v ušesu

Voda v ušesu

Pozdravljeni,

stara sem 36 let in v začetku januarja sem zbolela. V skoraj 1 mesecu sem dobila 3x antibiotike (Amoksiklav, Ospen 1500 in Sumamed), spirali so mi tudi uho. Ker mi je bilo rečeno, da imam precej cerumna, sem ga spirala tudi sama in sicer z vodikovim peroksidom in vodo. Nekako v tem času se mi je zamašilo levo uho, na katerega sem tako že skoraj 1 mesec “gluha”. Če glavo nagnem pod določenim kotom, slišim normalno, če sem pokonci, ne slišim.

Prejšnji teden sem na ORL LJ dobila navodilo 3x dnevno 3 dni Operil in pihati skozi zamašen nos, da bi se uho odmašilo. Rekli so mi namreč, da je v ušesu voda. Ker zadeva ni nič boljša, so me naročili na pregled čez 1 teden. Še prej sem po navodilu osebne zdravnice uporabljala tudi kapljice za uho Tobrex in za nos Nasonex.

Zanima me, ali si lahko na kakšen bolj “domač” način pomagam sama in ali je to, da zadeva traja že več kot mesec dni, lahko nevarno za kakšna nadaljnja vnetja? Mi svetujete, da grem po hitro napotnico?
Mi lahko prosim razložite postopek restive za takšen problem?

Najlepša hvala in lep dan želim!

Spoštovani,

Po opisu sodeč gre za izlivni otitis – tekočino v srednjem ušesu, ki ostane tam po prebolelem vnetju srednjega ušesa ali po prehladu, pri otrocih pa zaradi povečane žrelnice in stalnih virusnih vnetij sluznice nosu in žrela.

Nevarno ni, traja pa vedno vsaj 1 mesec. Če se stanje ne popravi ob nosnem kortikosteroidu v 3 mesecih (NAsonex), se lahko zdravi operativno: prerez bobniča, izsesavanje tekočine in vstavitev timpanalne cevke.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close