Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Zamašitev ušes med vadbo

Zamašitev ušes med vadbo

Pozdravljeni,
imam problem da se mi med vadbo zamašijo ušesa, in posledično slabo slišim. Občutek je, kot da se zamaši bobnič iz notrnje strani. Skoraj zagotovo je nek zamašek v povezavi ust(dihalo) in ušes. Občutek imam, da ko vdihnem, se zamaši desno uho, ko izdihnem pa levo.
V preteklosti sem bil velikokrat hudo prehlajen-popolnoma zamašena nosna votlina itd. cca. 4x na zimo.
Občutek imam kot da so se ti problemi pojavili po zadnjem prehladu. Zdaj se vlečejo že več kot 1 leto.
Enkrat sem bil na čiščenju ušes pri zdrvniku, potegnili so ven en zamašek in to je to. Problem ostaja. Rekli so mi naj pridem čez 1 teden še enkrat, a po tistem so me bolela ušesa, tako da nisem več šel. Zdravnik mi je rekel da imam ozke sluhovode.
Kaj mi je storiti?
hvala že vnaprej za odgovor

Spoštovani,

zamašitev ušes med vadbo bi bila lahko posledica:

1. otekline sluznice nosu, nosnega žrela in Evstahijevih tub med vadbo tudi še kot posledica pretirane občutljivosti sluznice po prehladu. Oteklino sprožijo avtonomni živčni refleksi – niso pod vplivom naše volje, povečan pretok krvi v krvnih žilah, hiter tok zraka, mrzel zrak itd. V tem primeru bodo pomagale dekongestivne kapljice za nos cca 15 minut pred vadbo. Večkrat izenačite pritisk.

2. prenapetost telesnih mišic in naprezanje se prenese tudi v zelo majhno mišici m. stapedius v srednjem ušesu, ki potegne slušne koščico stremence in naredi slušno verigo bolj togo (slabše slišite), in v mišico tensor tympani, ki zategne bobnič (imate občutek polnosti). Ne obremenjujte se in samo bo izginilo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close