Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija zamašena nosnica oz. hrustanec pri 5-letniku

zamašena nosnica oz. hrustanec pri 5-letniku

Pozdravljeni!

Sin ima 5 let. Lani sva bila dvakrat na pregledu na ORL, kjer so odkrili, da ima desno nosnico skoraj neprehodno zaradi rasti hrustanca. Letos je imel zelo pogosto vnetje desnega ušesa (v 0,5 leta kar 3-krat), ko je bil dojenček le 2-krat.
Zanima me, ali neprehodna nosnica res vpliva na to, da se poslabša sluh (marca bo imel spet pregled sluha na orl; zadnji izvid pregleda sluha na orl iz novembra je bil ok)? verjetno, zaradi tlaka v ušesih …

moram priznati, da se močno obremenjujem s tem, saj sem se prejšnji teden po pogovoru z mojim očetom spomnila, da je sin pred 2-mi leti padel na nos (je imel otečenega in modrega), a temu nismo posvetili večje pozornosti, saj ima sin visok prag bolečine … (na pregledih na orl pa tega nisem omenila, saj se nisem spomnila …)

Zato me zanima, ali bi udarec na nos oz. omenjena poškodba lahko res tako močno vplivala na rast hrustanca? in kaj lahko storimo? ali bi lomljenje nosu kaj pomagalo oz. ustavilo rast hrustanca? kaj pa zdravilo bronchomunal-bi zmanjšalo vnetja ušes?

že vnaprej najlepša hvala za odgovor!

Spoštovani,

Poškodbe hrustanca nosnega pretina pri otroku v zelo zgodnjem obdobju vodijo zaradi rasti v kasnejše večje deformacije in polsedično enostransko ali obojestransko neprehodnost nosu. Verjetno takrat ne bi mogli ničesar narediti, saj se poškodovanega hrustanca pri majhnem otroku ne da fiksirati v središčno lego. Operacija nosnega pretina je varna, ko bo končana telesna rast.

Možno je, da se vnetja na desni strani pogosteje pojavljajo ravno zaradi neprehodne nosnice, a se bo to verjetno sčasoma prnehalo. Nos lahko ob prehladu odmašite z dekongestivnimi kapljicami 3×2 5 dni. Ob pregledu se bo lahko ORL specialist odločil tudi za nosni kortikosteroid, če ima fantek tudi še povečano žrelnico.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close