Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Fibromialgija – razočaranje

Fibromialgija – razočaranje

Pozdravljeni!

Pred časom so mi v revmatološki ambulanti diagnosticirali fibromialgijo. Hvala bogu, da je moje konstantno slabo počutje dobilo ime. Nikoli se nisem pritoževala, čeprav je bilo dostikrat nevzdržno. Samo moj mož vidi moje tiho trpljenje, nikoli nisem zaradi bolniške izostala od dela… Zjutraj, ko je najtežje, ko včasih ne pridem k sebi po par ur, ko ne morem v roke vzet fena, kaj šele se fenirat, vzamem tri ure dopusta. še sreča, da so v službi tolerantni. tako sem skurila skoraj cel letni dopust.
Včeraj pa sem šla s postavljeno diagnozo k svoji osebni zdravnici. Po nekaj trenutkih zavijanja z očmi s strani zdravnice, se je mož opogumil in vprašal, če mi pripada kdaj pa kdaj bolniška zaradi moje situacije, je le-ta odgovorila: “Zjutraj tableto v usta in delat!” Jaz sem mislila, da se mi bo srce zaustavilo! Poleg tega, da sploh nisem pričakovala, da bo mož sploh spraševal o bolniški, jaz pa itak nisem niti tip človeka, da bi bolniški stalež izkoriščala, sem doživela pravi šok.
Prosim za vaše izkušnje s fibromialgijo in razumevanjem svojega zdravnika, prosim! ker jaz sem razočarana do konca…

Lp,
Lilu32

Spoštovana Lilu!

Zakon o pacientovih pravicah med drugim opredeljuje bolnikovo pravico do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvenih storitev (http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/zlozenke__periodika_2008/ZPacP2008.pdf)
Moj namig: zamenjajte osebnega zdravnika! Svoji trenutno izbrani zdravnici lahko izročite tudi Zbornik prispevkov o FM/SKU, ki so jih napisali priznani slovenski medicinski strokovnjaki in je dostopen tukaj: http://www.skufmslovenija.org/objave/drustveni-bilten-in-zbornik/

V raziskavi, ki smo jo izvedli med bolniki s fibromialgijo, najprej leta 2004, nato pa še leta 2012 (ogled je možen tukaj: http://www.skufmslovenija.org/o-bolezni/raziskava-med-bolniki/ ), je na vprašanje o obravnavi in razumevanju izbranega zdravnika največ anketiranih bolnikov odgovorilo, da jih izbrani zdravnik razume, vendar ga o naravi bolezni FM/SKU informirajo in obveščajo sami. Sledili so odgovori, da jih osebni zdravnik razume, pozna bolezen in jim strokovno svetuje. Slednji odgovori so po osmih letih občutno porasli! Kar za 20 % so se zmanjšali odgovori “me ne razume in me obravnava kot namišljenega bolnika”. Še vedno pa je približno petina anketirancev menila, da izbrani zdravnik vzroke njihovih zdravstvenih težav pripisuje depresiji oz. duševnim težavam …

Priporočam, da bolniki tudi sami opremite svoje zdravnike z informacijskim gradivom, ki ga prejmete v okviru Društva.

In ne pozabite: o bolečinah in spremljajočih težavah je treba jasno in nedvoumno s p r e g o v o r i t i! Bolniki, ki so nagnjeni k “tihemu trpljenju”, ne naletijo pogosto na empatične sogovornike, ki bi sami zaznali njihovo stisko in potrebo po bolniškem dopustu … Pacientova pravica je tudi pravica do primerne, kakovostne in varne zdravstvene oskrbe. Varna zdravstvena oskrba pa je tista, ki preprečuje škodo za pacienta, zlasti škodo na njegovem zdravju!

Vse dobro vam želim!

Pozdravljeni, Lilu!
Mogoče zaradi vremena, ampak tale teden je obupen….Se bom malo izkašljala, pa bo mogoče lažje. Kot bi imeli isto zdravnico. Zaradi kadrovskih zamenjav v ambulanti imam sicer zdajšnjo zdravnico šele kakšno leto, pa me bolj ali manj gleda (tako kot prejšnji zdravnik). Sreča, da se naša bolezen ne vidi, hkrati pa težava, ker se ne vidi. Tudi jaz nisem nikoli v bolniški (ne vem, kako nekaterim uspe, da so v bolniški po tedne in tedne…), ne znam jamrat, pri zdravniku sem nasmejana,….Skratka – nič mi ni videti (nekako tako je bilo omenjeno na zadnjem obisku pri zdravniku). Jaz pa…..saj sama veste, kako je zjutraj, ali zdajle, ali…..Ne vem, kaj naj vam rečem, da bi vas malce potolažila. Sama ogromno berem o bolezni (pa ni vedno dobro), veliko knjig sem našla v angleščini, izbrala sem eno ali dve, ki ju bom v prihodnjih dneh naročila po spletu….Lahko si še kaj napiševa, moja zgodba je dolga več kot 10 let. Lep večer in čim manj bolečin.

Najlepša hvala za vzpodbudne besede!! Obe sta mi prav polepšali dan, čeprav je spet eden tistih – komaj tipkam… sem pa v službi! 🙂
Sem pa trdno prepričana, da bom zamenjala zdravnika, a kaj, ko ne veš na koga boš na novo naletel… Tudi v društvo se bom včlanila, da pridem v stik s “sotrpini”.

Kianna, seveda si lahko izmenjava kakšno izkušnjo! Dobrodošlo vse povedano, predvsem iz izkušenj!
Srečno!

Lep pozdrav!
Lilu32

Pozdravljene gospe,moja hči (15 let) ima že tri leta Fm in sicer po cepljenju proti Hpv.Na začetku ji je najbolj pomagala bioresonanca, sedaj pa ohranjamo stanje z Homeopatskimi tabletkami Arnica in Vitaminskimi tabletami,ki jih uporabljajo športniki (Proteini.si) .Od zdravil pa ji pomagajo Naprosin ali Ibuprofen ,a le nekaj procentov.Ob hudih bolečinah oz ko so sklepi in mišice pregrete od bolečin jih hladimo s Konjskim balzamom.Drugače pa kolikor le upa počiva ,kakšen dan kar prespi dopoldne , čez vikend.
Upam da sem vam kaj pomagala. Če vas še kaj zanima me lahko kontaktirate , uporabljamo še nekatere stvari ,ki pa niso za na net.
Suzana

Mene pa samo zanima, ali bo sploh kdo odgovarjal za to, da ima vaša hči tako strašne posledice po cepljenju
HPV?????????
Mislim, to je grozno !!!!!!

Nihče ne bo odgovarjal , saj se take posledice lahko dokaže le z abdukcijo možganov(kar so naredili pri tistih dveh v Angliji ,ki sta umrli) .To je poškodba živčnih končičev v ožganih ,zaradi Aluminija in kdo ve še česa v teh cepivih. Ne bom pa hči vlekla po sodiščih desetletja(kot to punco ,ki jo so cepili ker jo je ugriznil netopir) ,saj v Sloveniji ni še nihče nič dobil.
Punci pač pomagamo po svojih močeh predvsem finančnih. Danes je npr. spet doma saj so včeraj pri športni tekali 15 minut in je že domov prišla uničena ,danes pa ni mogla iz postelje bolijo j vse mišice, gležnji ,kolena .Filamo s tabletami ,masiramo s konjskim balzamom…
LP.Vsem

Lilu,

ne morem verjeti, da se je zdravnica postavila na stališče tableto in delat. Verjamem, da je s tem tudi mislila, da je vseeno bolje med ljudi in ostati aktiven, vendar izjava absolutno ni na mestu za navadnega človeka, kaj šele za zdravnika.
Poskusite preverit na http://www.neo-herbal.si. Prodajajo konopljeno pasto in olje, s katerim si ljudje med drugim lajšajo simptome fibromialgije in vseh tegob povezanih s to boleznijo.

Želim vam, da bi imeli kljub vsemu polno življenje.

Polona

tole je seveda brezplačna reklama in nič drugega.
konopljino olje brez THC ne zdravi učinkovito, ravno tako kot ne zdravi sintetični THC, ki ga na beli recept dobite v lekarnah.
Zdravi samo kompletna rastlina kanabisa-pravzaprav cvet te rastline iz katere je narejena kanabis smola.
Najboljše je da si jo vsak naredi sam doma.

New Report

Close