Najdi forum

Sinusi

Spoštovani,

Stara sem 47 let, težka 62 kg. Ne kadim in ne pijem. Trudim se živeti čimbolj zdravo.
Že nekaj let se mi pojavljajo težave z sinusi v zimskem času. Če se prehladim se ta običajno konča z bolečimi sinusi.
Najprej me začno »srbeti » zgornji zobje, če se potipam po ličnici me boli, čutim da imam malo gnoja v sinusu. Včasih me boli tudi čelo, celotna glava. Vročine nimam nikoli. Dostikrat ko se zjutraj zbudim imam za par min zamašen en del nosa.
Zaradi bolečin si dvakrat na teden spiram nos z mešanico vode in himalajske soli (malo posmrkam in je potem ok) ali grejem s toplim obkladkom vendar ne pomaga. Tisti dan ko spiram je ok potem se mi počasi spet ponavlja. Zelo moram tudi paziti da me ne prepiha veter. Podobne težave z sinusi ima tudi mama.

Te težave imam od srednje šole. Takrat so me obsevali z ultravijolično lučko. Gnoj mi je iztekal par dni. Potem je bilo nekaj časa ok.
Leta 1999 in 2004 sem bila na pregledu pri specialistu otorinolaringologu Bojanu Roku (Ordinacija za bolezni ušes, nosu in grla, Tbilisijska 59, Ljubljana). Diagnoza leta 1999 Cepahlea. Diagnoza leta 2004: Pharyngitis chronica catarrhalis, Hiatus hernia i.o.
Status: sluhovod ok, Endoskopija nosu: ok, Ustna sluznica: brazgotine po tonzilektomiji. Ostalo: ok.
Težav z želodčno kislino nimam več, ker sem se zdravila (Nolpaza). Sedaj je stanje ok.

Ocenjujem, da sem preveč občutljiva na veter in na zimske temperature vendar imam še vedno željo, da bi se lahko zmerno sprehajala zunaj v zimskem času.
Zanima me ali bi bilo potrebno ponovno na pregled k specialistu in kaj bi lahko še storila da bi me prenehali boleti sinusi? Ali in kako je možno pozdraviti bolečine zaradi bolečih sinusov?

Prosim za vaš nasvet.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
Tamara

Spoštovani,

Očitno imate bolj občutljivo sluznico, ki močneje reagira na mehanske in toplotne dražljaje (hiperreaktivnost), ob virusnih okužbah pa težave trajajo dlje. Ob prehladu svetujem uporabo dekongestivnih kapljic za nos 5 do 7 dni, ob pojavu lokaliziranih bolečin v predelu sinusov ali popolne zamašenosti pa še nosni kortikosteroid. Nosni kortikosteroid se lahko tudi uporablja pri nosni hiperreaktivnosti. Ob tem svetujemo tudi čiščenje nosu s fiziološko raztopino vsak dan – nežno po kapljicah, posebne soli niso potrebne (morska sol je v redu).

Vzroki so lahko stres, hormonska nihanja (menopavza), lokalni alrgijski rinitis – alergija na stafilokokni enterotoksin (ob negativnem alergološkem testiranju).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close