Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Mrtev zob in zastoj v nosu

Mrtev zob in zastoj v nosu

Pozdravljeni, zanima me ali je mogoča povezava med mrtvim zdravljenim zobom (eventuelno skrito žarišče) in zastojem v nosu. Oboje na levi strani obraza, gre za šestico zgoraj. Sluznica v nosu oteka in maši prehod med grlom in nosno votlino. Pretin je rahlo ukrivljen levo. Če je povezava, bi lahko ponovila zdravljenje zoba. Kakšno je vaše cenjeno mnenje? Težave imam 4 leta, prej brez problemov.

Spoštovani,

v primeru mrtvega zoba v zgornji čeljusti je možen dentogeni maksilarni sinuzitis – vnetje čeljustnem sinusu, ki se začne širiti tudi v srednji nosni hodnik in v nos. Pojavi se zamašena nosnica, lahko tudi gnojen izcedek.

Pozdraviti je potrebno vzročni zob. Zdravljenje sinusa je najprej z antibiotikom in nosnim kortikosteroidom, v primeru večletnih težav pa operacija – široko odprtje sinusa skozi nos, odstranitev gnoja, ev. glivic, vnete sluznice. Po operaciji morate prejemati nosni kortikosteroid več tednov. Na op. vas napoti ORL specialist, ki vas pred op. še pošlje na CT obn. votlin.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close