Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Cevke v usesih

Cevke v usesih

Pozdravljeni!
Nasa sedem letnica, ima prevodno naglusnost, zato ji bodo prerezali bobnice in ce bo potrebno vstavili cevke! To ji bodo naredili v pon 2.12., danes pa je dobila antibiotik kr ima vneto uho z izcedkom! Zanima me, ce lahko gre na to operacijo, glede na to da bo se takrat prejemala antibiotik? Kr pac pravijo da za operacijo moras bit popolnoma zdrav! Zdaj me se pa zanima od kod se ta tekocina nabira v usesih? Tri leta nazaj je namrec to operacijo ze dala skozi, takrat so ji samo posesali brez cevk in postrgali zrelnico, zdaj pa ima spet to tekocino! Kr ce se to skoz nabira ko se zaceli bobnic, pol lahko to traja v nedogled?????
A krivulja b pomeni vedno tekocino za bobnicem al lahko tud zadebeljen bobnic kr je ze imela veckrat pocen bobnic od vnetja??? Zdravnik z mikroskopom namrec ni videl prisotne tekocine, to je bilo mesec dni nazaj, ko so predlagali prerez bobnicev zaradi slabega sluha!
Hvala in lp

Glede sprejema – kar pridite na kliniko in povejte, da je imela vnetje oz. antibiotik. Čisto mogoče je, da bo uho že v redu za poseg..bo pa o tem odločil sprejemni zdravnik.
Dosedanje zdravljenje očitno ni bilo uspešno, tokrat bomo vstavili cevke, kar je prav gotovo korak več kot do sedaj, in ob tem tudi preverili, da ni žrelnica ponovno ‘zrasla’.
Vsekakor je zdravljenje potrebno,

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni!
Nasi deklici (7,5 let) so vstavili cevke zaradi slabsega sluha in kr nekaj prebolelih vnetij! Zanima me pa sledece: 1. Ce se bo prehladila, ali bo iz usesa kaj teklo?
2. Ce bo teklo kaj, pomeni to vnetje al pac sovpada s prehladom?
3. Ker nos cistimo s fiziolosko, a lahko pride le ta v uho in s tem povzrocimo vnetje? Lahko ta fizioloska pritece iz usesa? Vbistvu me najbolj zanima, ce kaj pritece, ali je to vedno znak za vnetje?
4. Kdaj po operacijo lahko spet uporabljamo awamys, al ga ne uporabljamo sploh vec?
5. Zakaj se kljub cevkam vnetja se vedno lahko ponavljajo, ceprav voda ne pride not? Predvidevam da so cevke not zato, da se prezracuje uho, in se tekocina sploh nebi smela nabirat, ce je prehod! Nevem no, pac predvidevam!
6. Kako naj scistimo strjeno kri iz usesa, da nebi kaj poskodovali?

Upam, da nisem prevec zahtevna in se za nevsecnosti ze vnaprej opravicujem!
Hvala in lp!

Spoštovani,

1. in 2. Ob prehladu ne bo teklo iz ušesa. Teklo bo v primeru vnetja srednjega ušesa, ki je lahko posledica prehlada.
3. Fiziološko aplicirajte v nos nežno – po kapljicah in z nežnimi pršili. Potem naj se deklica vsekuje na vsako nosnico posebej. Fiziološko lahko dobesedno potisnete v uho skozi Evstahijevo tubo, v tem primeru bo tudi priteklo. Noben izcedek iz ušesa ni normalen.
4. Avamys lahko že uporabljate. Predvsem je priporočljiv v primeru prehlada vsaj 3 tedne. Za nadaljna navodila se obrnite na operaterja.
5. Cevke omogočajo prezračevanje ušesa – normalizacijo zračnega tlaka in normalizacijo sluznice v srednjem ušesu (izginiti morajo žleze, ki ne bi smele biti tam). Ob vstavljenih cevkah se v srednjem ušesu ne nabira več sluz. Cevke same ne morejo preprečiti vnetja srednjega ušesa. Odstranitev žrelnice je tista, ki prepreči nadaljevanje vnetij ušes.
6. Kri se bo očistila sama. Ušes ne čistite.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close