Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Preobremenjenost glasilk

Preobremenjenost glasilk

Pozdravljeni,

pregledana sem bila pri foniatrinji (zaradi stalne hripavosti) in je ugotovila, da imam preobremenjeni glasilki. Glasilki sta zatečeni, pri “stiku” glasilk pa je vidno, da bi “radi” nastali vozliči. Jaz pa zelo rada pojem in se s petjem tudi ukvarjam, nastopam, hodila sem k solopetju in me to zelo ovira, saj postanem hripava res zelo hitro, tudi ko malo več govorim. Če imam npr. nastope, moram imeti tudi vaje, ampak sem kar stalno nekoliko hripava in mi glas sploh ne pride k sebi. Dobila sem tablete Nolpaza v primeru, da mi težave povzroča tudi kislina, vendar sama nisem opazila, da bi imela težave s tem.
Je mogoče to hripavost kako odpraviti? Saj mi pri življenju in pri petju res povzroča veliko preglavic.
Je možno, da je to tudi kaj gensko pogojeno? Saj je imel moj oče tudi težave z glasilkami, imel je polip, ki so mu ga odstranili.
Naj omenim še, da imam tudi rahlo povečano ščitnico, katero mi pregledujejo približno vsaki dve leti.

Še to, na posnetku sta se glasilki stikali samo na enem mestu, drugje je bila povsod kot nekakšna “špranja”. Je to normalno? In če ni, zakaj se ta “špranja” pojavi?

Najlepša hvala za vse odgovore že vnaprej.

Spoštovani,

Glede na vaše glasovne zmožnosti so vaši glasovni napori prehudi. S tem dejstvom se morate sprijazniti. Odločite se, čemu se boste odpovedali – govorjenju / petju / sopranu?
Zaradi preobremenjenosti imate prisotne že začetne vozliče, to pa je že organska sprememba na grlu, ki sama po sebi ponovno povzroči hripavost. To je torej vaš začaran krog.

Tudi špranja po celi dolžini glasilk kaže na nepravilen vzorec nihanja glasilk (sprejemljiva je manjša špranja v zadnjem delu glasilk), stik glasilk pri tvorbi glasu (fonaciji) mora namreč biti popoln.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor.

Zanima pa me še, če je mogoče, da bi še kdaj normalno pela? Saj sem na svoji pevski karieri imela namen kar veliko delati. Se vozlički lahko odpravijo sami?
Kaj pa operacija bi bila možna? In da bi po njej lahko popolnoma okrevala?

Spoštovani,

Žal zdravniki ne znamo napovedati prihodnosti.

Začetni vozliči lahko izginejo, če je odpravljen vzrok = preslaba tehnika govora / petja in / ali preveliki glasovni napori. Fibrozne – stare (trde) vozliče včasih odstranimo z operacijo, med okrevanjem sta prepovedana govor in petje, vozliči se vseeno lahko ponovijo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close