Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Glivice ali herpes?

Glivice ali herpes?

Pozdravljeni!

Pred 6 dnevi sem na jeziku opazila belo pikico, ki je zelo bolela, kot takrat, kadar se ugrizneš ali opečeš jezik. Potem se jih je razvilo še veliko. Jezik me peče, skeli, skoraj nič ne morem jesti. 3 dni že jemljem Daktarin, ker so mi v lekarni rekli, da je zadeva glivična.
Naj že kar takoj povem, da sta to imela tudi oba otroka, vendar sta jo odnesla le z nekaj pikami, zdaj pa ne tožita nič več, tako da je verjetno mimo. Ker za njima včasih kaj pojem, sem sigurno dobila od njiju.
Po 5 dneh še ni bilo nič bolje, pojavili so se še dodatni rdeči izpuščaji po nebu in naprej v grlo. Zdi se mi, da občutim tudi, kot bi mi šlo naprej v sinuse. Včasih me malce zaboli nad očesom. Na internetu sem našla identični problem, kjer je strokovnjak napisal, da je najverjetneje herpes stomatitis. Ta pa bi naj bil nevaren za oči, če bi se razširil v sinusne predele – ali je to pavi podatek?
Danes sem obiskala osebno zdravnico, ki je rekla, da je glivično, predpisala mi je Daktarin še naprej, kapljice za v nos Maxitrol in pa tablete Emozul za želodec, ker je opazila bel jezik. Ampak jaz z želodcem trenutno nimam težav.
No, danes je stanje malce bolj znosno, po nebu in žrelu so mi izginile pike.
Zanima me, ali bi me moralo skrbeti kaj glede oči, mislite, da imam prava zdravila?

Hvala!

Lahko bi bilo oboje, vendar, če je zdravnica, ki je spremembe videla, menila, da gre za glive in tudi zdravilo za glive pomaga, potem je že tako.
Za oči se v tem primeru ne bojte.

Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Po enem tednu zdravljenja z Daktarinom pikic ni več, bolečine tudi ne, jezik pa je občutljiv na slano. Vse se mi zdi preslano, tudi npr. kisla hrana mi potegne na slano. Bo to minilo?
Glede herpesa sem bila zaskrbljena zato, ker se je ta zdravnica že večkrat zmotila pri kakšni diagnozi, zato nimam takega zaupanja.
Če bi bil herpes – v kolikšnem času bi milil sam od sebe? Glede napredovanja na oči – bi se to v enem tednu že pokazalo ali se lahko še kasneje? V sinusih in okrog oči zdaj ne čutim več skelenja ali bolečine.

Hvala.

Spoštovani,

Obnova sluznice lahko traja 14 dni, tudi herpetične spremembe se v tem času pozdravijo. Možen povzročitelj so tudi Coxsackie virusi, ki so zelo nalezljivi (bolezen herpangina).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close