Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Slab sluh

Slab sluh

Pozdravljeni!
Mene pa zanima sledece – Ali veliki mandlji vplivajo na slab sluh in kako? Ali se z mikroskopom vidi tekocina za bobnicem? Kako sploh ta tekocina pride tja? Ce se enkrat posesa, se se vedno lahko nabere? V koliksnem casu? Hvala za vase odgovore!!!

Spoštovani,

Izkušen specialist pogosto že z mikroskopom oceni, ali je tekočina za bobničem. Seveda ocena ni povsem zanesljiva. Dodatna ocena je še timpanogram = podajnost bobniča in ADG = prag sluha. Dokončno se prepričamo šele, ko zarežemo bobnič. Tekočina je poslediaca neprehodnosti Evstahijeve tube, najprej se izloča iz žil zaradi podtlaka v srednjem ušesu, nato v ušesu zrastejo enocelične žleze, ki izločajo gosto sluz (= kronični izlivni otitis). Dokler so žleze prisotne, se kljub odstranitvi sluzi le ta ponovno nabere že v nekaj dneh. Le timpanalna cevka, ki omogoča nevtralen tlak in dostop zraka v srednje uho od zunaj, pomaga k ozdravitvi sluznice.

Na neprehodnost Evstahijevih cevk vpliva predvsem velika ali kronično vneta žrelnica ter stalni virusni infekti sluznice nosu in žrela. Izjemoma lahko mašijo tube tudi veliki mandlji, ki rastejo kar navzgor.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close