Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija info o orl otrocih

info o orl otrocih

Spoštovani!

Zanima me kako vi ORL zdravniki ugotovite pri dojenčkih in otrocih, ki še ne govorijo, da slabo slišijo in ustvarite ustrezno terapijo? Vem, da razne mašine pokažejo kako je s sluhom, vem pa tudi to, da je več preiskav, kjer moraš sam povedati kako/kaj slišiš.

Morda veste tudi za okuliste kako to ugotovijo pri tako malih otrocih, da slabo vidjo in kako jim znajo določiti pravo dioptrijo?

Hvala in lp, nedr.

Spoštovani,

vsakemu novorojenčku že v porodnišnici opravijo objektivno preiskavo sluha (neodvisno od sodelovanja) – TOAE = tranzitorne otoakustične emisije. To preiskavo izvajamo tudi ORL specialisti. Izvedljiva je le, če je srednje uho prezračeno (timpanogram A). Ob preiskavi mora biti čista tišina (najbolje, da dojenček spi). Če je v srednjem ušesu tekočina, je možna preiskava APMD avdiometrija (akustični potenciali možganskega debla). Tudi ta se izvaja v spanju. Ob sumu na naglušnost / gluhost pa se dela preiskava ASSR (acoustic somatosensory response) – tudi v spanju. Glede na izvid sledi morda predpis slušnega aparata že dojenčku ali v primeru gluhosti uvrstitev v postopke za pridobitev polžkovega vsadka.

ADG (avdiometrija) je pri manjših otrocih manj zanesljiva, zelo odvisna od sodelovanja otroka.

Za preiskave vida se obrnite na oftalmologa.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close