Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje asentra in naklofen

asentra in naklofen

Spoštovani,
zaradi bolečin v hrbtenici (išias) večkrat jemljem naklofen duo. Ker pa me te bolečine že zelo spravljajo v obup, mi je zdravnica predpisala asentro. Stranski učinki zgledajo kar grozni (rak) in kot razumem, naj bi skupaj z nesteroidnimi antirevmatiki povzročali krvavitve v črevesju. JE to res? Bi bili potem bolj primerni kateri drugi antidepresivi, npr. Cipralex. Kaj pa šentjanževka? Je primerna pri depresiji?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!

Spoštovani!

Navedeni neželeni učinki omenjenega antidepresiva (Asentra) naj vas ne skrbijo preveč. Vsako zdravilo ima v navodilih za uporabo navedenih celo kopico neželenih učinkov, saj le-ti po strogi zakonodaji morajo biti navedeni, pa četudi se pojavijo zelo redko ali pa včasih njihova pojavnost morda celo niti ni nujno povezana z uporabo konkretnega zdravila. V navodilih za uporabo zdravila se zabeleži prav vse, kar je bilo opaženo tekom kliničnih študij ter seveda tudi kasneje tekom same uporabe posameznega zdravila. Zdravilo Asentra je že zelo dolgo na tržišču in moram reči, da se v splošnem zelo dobro prenaša.

Nekoliko več pozornosti pa bi namenil interakciji, ki ste jo že sami izpostavili. Gre za povečano tveganje za pojav krvavitev, predvsem želodčnih oziroma gastrointestinalnih krvavitev. Da bi zmanjšali tveganje za morebitne krvavitve, ki lahko spremljajo konkretno kombinacijo, je morda smiselno razmisliti bodisi o uporabi alternativnih analgetikov, v kolikor je to primerno, ali o dodajanju gastroprotektivnih učinkovin (zaviralcev protonske črpalke) za čas, ko se uporablja kombinacija selektivnega inhibitorja ponovnega privzema serotonina (SSRI – npr. Asentra) in nesteroidnega antirevmatika (NSAR – Naklofen).
Ali je takšno ukrepanje v posameznem primeru smiselno in upravičeno mora presoditi zdravnik. Minimalno kar se pri omenjeni kombinaciji vedno svetuje, je skrbnejši nadzor nad morebitnim povečanim tveganjem za krvavitve pri posameznem bolniku.

Uporaba šentjanževke, predvsem v obliki zdravila (Deprim Forte), sicer lahko izboljša simptome blagih depresivnih stanj, kot so potrtost, nerazpoloženje, izguba zanimanja in pomanjkanje energije, ki vplivajo na izvajanje vsakodnevnih aktivnosti (v službi, doma, s prijatelji). Vendar, uporabo omenjenega zdravila priporočamo le za kratkotrajno zdravljenje simptomov blagih depresivnih stanj. Poleg tega morate vedeti, da šentjanževka vstopa v zelo pomembne interakcije z velikim številom zdravil na recept, zato je potrebno šentjanževko uporabljati zelo previdno in zgolj po predhodnem posvetu z zdravnikom ali farmacevtom. Ne smete je na primer uporabljati sočasno z antidepresivi (npr. Asentro).

Svetujem, da se o ustreznosti kombinacije Asentre in Naklofena v vašem konkretnem primeru posvetujete z vašim osebnim zdravnikom. Hkrati vam odsvetujem kakršnokoli spreminjanje terapije (vključno z uporabo šentjanževke) brez predhodnega posveta z vašim zdravnikom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close