Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje kdaj vzeti

kdaj vzeti

Spoštovani

Imam sledeča zdravila: Aprovel proti pritisku, Rosuvastatin Actavis proti holesterolu, Paroxat in občasno, ko me boli hrbet, Naklofen. Imam še Glukozamin za obrabo sklepov.

Kako jemati ta zdravila, da bi bilo najbolj učinkovito in bi se med seboj “ne teple”.

hvala

Spoštovani!

Paroxat vzemite zjutraj, skupaj s hrano. Glukozamin vzemite po kosilu, Aprovel in Rosuvastatin pa zvečer. Aprovel in Rosuvastatin se jemljeta neodvisno od hrane. V kolikor večerjate, ju lahko vzamete po hrani.

Naklofen jemljite izključno po potrebi. Pretirani uporabi nesteroidnih antirevmatikov se je potrebno pri omenjeni kombinaciji čim bolj izogibati.

Nesteroidni antirevmatiki namreč neugodno vplivajo na delovanje zdravil za pritisk (lahko zmanjšajo njihov učinek). Poleg tega pa lahko zdravila, ki jih jemljete za pritisk, tudi potencirajo pojavljanje neželenih učinkov nesteroidnih antirevmatikov .
Možne so tudi interakcije nesteroidnih antirevmatikov s selektivnimi inhibitorji ponovnega prevzema serotonina (Paroxat) – povečano tveganje za krvavitve, zmanjšana učinkovitost Paroxata,…

Zaradi številnih možnih interakcij, je potrebno uporabo nesteroidnih antirevmatikov smiselno omejiti.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!

Mene pa zanima kako je smiselno jemati naslednja zdravila:
Bionoliprel 5/1,25, Concor cor 2,5 Prestance 5/10, Sintrom in Prostide? ali so kakšne posebnosti, na katere je potrebno biti pozoren?
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Svetujem naslednje jemanje:

Bionoliprel 5 mg/1,25 mg – zjutraj pred zajtrkom,
Concor COR 2,5 mg – zjutraj po jedi,
Prostide 5 mg – zjutraj ne glede na hrano,
Sintrom – 1 x dnevno, vedno ob istem času, kot vam je predpisal zdravnik,
Prestance 5 mg/10 mg – zvečer pred jedjo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani, pri petinšestdesetih letih imam predpisana naslednja zdravila: Tritace, 5 mg, Concor, 2,5 mg, Tulip, 20 mg ter Controloc, 20 mg. Občasno vzamem še kakšno polovičko Lexaurina, 1,5 mg in ob glavobolih Lekadol. Malo sem zaskrbljena, ker sem veliko brala o interakciji med zdravili. Kako naj jemljem zdravila, da si bom najmanj škodovala in ali sploh smem jemati kakšen dan vsa zdravila, ki sem jih zapisala.
Hvala za odgovor. Z veseljem berem vaše prijazne odgovore, saj so zelo razumljivi. Lepo vas pozdravljam.

Lep pozdrav, se smeta jemati Tritace in Lodoz skupaj ? Če ne, koliko časa mora biti med njima.
Hvala za odgovor in lep dan vam želim.

Spoštovana ga. Neža!

Naj sem vam najprej opravičim za pozen odgovor, do katerega je prišlo zaradi poletnega dopusta.

Glede sočasne uporabe omenjenih zdravil, pa sledeče:

Tablete Controloc vzemite zjutraj na tešče (1 uro pred jedjo), Concor zjutraj po zajtrku ter Tulip in Tritace zvečer po večerji.

Lexaurin in Lekadol lahko vzamete kadarkoli tekom dneva, v kolikor je to potrebno, ne glede na ostala zdravila.

Tudi jaz vas lepo pozdravljam in se vam zahvaljujem za spremljanje foruma.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovana Maja!

Tablete Lodoz in Tritace lahko jemljete sočasno.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani, zahvaljujem se vam za prijazen odgovor.
Prosila pa bi vas še za en nasvet. Razmišljam, da bi namesto zaščite za želodec Controloc, jemala Iberogast kapljice. Bi bile le-te enako učinkovite in koliko časa bi jih lahko jemala. Jih lahko jemljem z vsemi zdravili in redno vsak dan? Lepo vas pozdravljam in hvala za vaš nasvet.

Spoštovani!

Iberogast je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja pri zdravljenju prebavnih motenj, kot so slaba prebava (dispepsija), razdražljivo črevo ali blažji krči v prebavilih. Uporabljamo ga lahko tudi kot dodatno zdravljenje pri vnetju želodčne sluznice, pri razjedi na želodcu ali dvanajstniku in zdravljenju simptomov GERB (gastroezofagealna refluksna bolezen).

O primerljivosti učinkovitosti med učinkovino pantoprazol in Iberogast kapljicam je relativno težko govoriti, saj zaenkrat obstaja relativno malo študij, ki bi direktno primerjale učinkovitost omenjenih dveh zdravil. Kljub temu, pa relativno majhno število kliničnih študij, ki so bile izvedene in ki so primerjale učinkovitost inhibitorjev protonske črpalke in zdravila Iberogast, kažejo na povsem primerljivo učinkovitost.

Menim, da bi lahko poskusili z zamenjavo z zdravilom Iberogast, vendar se morate o tem nujno predhodno pogovoriti še z vašim osebnim zdravnikom. V primeru, da se bo zdravnik strinjal z uporabo Iberogast kapljic, se le-te lahko uporabljajo tudi na daljše obdobje, brez omejitve trajanja terapije.

Iberogast kapljice so na nemškem tržišču že več kot 40 let in veljajo za varno tradicionalno zdravilo z zelo redkimi neželenimi učinki. Zelo redko se pri osebah s predispozicijo za alergije pojavljajo alergijske reakcije, kot so srbenje, oteženo dihanje in kožne reakcije. V primeru preobčutljivostnih reakcij je zdravilo potrebno prenehati jemati.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close