Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Uporaba Helexa

Uporaba Helexa

Pozdravljeni,

soočam se z anksiozno motnjo in paničnimi napadi. Začelo se je pred 5 leti vendar se je stanje za tem, kar umirilo, toliko, da sem lahko opravljala vsakdanje stvari in ni bilo tako zelo moteče. Sedaj pa se je zopet vrnila v veliki meri in nad njo nimam več nadzora. Bila sem pri psihiatru, ki mi je takoj predpisal Zoloft in Helex. Ker nočem začeti z AD iščem drugačne načine za odpravo le tega. Veliko sem prebrala o šentjanževem čaju in me zanima, kako se ga uporablja in pa glede na to, da občasno jemljem Helex me zanima ali čaj lahko piješ ob jemanju Helexa. Ne jemljem ga vsak dan ampak samo po potrebi, kadar je najhuje…

Hvala za odgovor.

Lp,

Spoštovani!

Pripravki šentjanževke se načeloma uporabljajo bolj pri blagih oblikah depresije in stanjih psihične izčrpanosti. Kliničnih študij, ki bi preučevale potencialno pozitivno delovanje šentjanževke v primeru anksioznih motenj je zelo malo, posledično tudi podatkov o morebitni učinkovitosti šentjanževke v tem primeru ni na voljo.

Pripravki, ki vsebujejo ekstrakt zeli šentjanževke imajo lahko pomemben vpliv na delovanje drugih zdravil – učinkovitost nekaterih zdravil je tako ob sočasni uporabi lahko veliko manjša kot sicer (npr. znana je neučinkovitost kontracepcijskih tabletk ob sočasni uporabi šentjanževke, zmanjšana učinkovitost anksiolitikov oziroma pomirjeval, kamor sodi tudi alprazolam (Helex),…). Sočasna uporaba pripravkov šentjanževke je kontraindicirana tudi pri uporabi večine antidepresivov, antiepileptikov, zdravil za zdravljenje migrene, zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi, nekaterih protivirusnih zdravil…).

Glede na pomanjkanje dokazov o delovanju pripravkov šentjanževke v primeru anksioznih motenj, glede na potencialno tveganje za neučinkovitost pomirjeval (Helex) ter potenciranje neželenih učinkov antidepresivov (Zoloft) ob sočasnem jemanju pripravkov šentjanževke, ter nenazadnje glede na zdravstveno stanje, ki ga opisujete, vam svetujem, da raje upoštevate nasvet specialista in pričnete terapijo s predpisanim antidepresivom (Zoloft). Do polnega izražanja učinka antidepresiva, lahko seveda po potrebi, za pomiritev v primeru stanj anksioznosti, uporabljate tudi predpisani anksiolitk Helex.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close