Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vneta ušeska?

Vneta ušeska?

11.6.2014 smo imeli posvetovalnico. Fant je bil cepljen po programu pri 1 letu. Čez teden dni je dobil visoko vročino, ki mu po 4 dneh ni padla.

20.6. smo šli na pregled. Izvidi krvi in urina so nakazovali na morebitno virozo oz. vročino zaradi cepljenja. Torej nič takega. Vročina je padla vendar je od takrat mali siten bolj kot običajno.

Čez teden dni mu je ven pogledal zobek. Poleg tega je imel/še vedno ima zamašen nos (čistimo s fiziološko) in kar mi je čudno nekaj mu teče iz ušes – kot bi bilo bolj vodeno maslo, ki se potem strdi ob vhodu v sluhovod. Tega je kar precej iz obeh ušes. To se dogaja zadnjih pet dni. Vročine nima, samo zelen smrkelj, zamašen nos. Razpoložen je uredu (na trenutke bolj siten kot običajno), prehranjuje se normalno, ponoči spi. Ne krčevito joče, se ne prijemlje za ušesa.

Ali gre za vnetje ušes? Naš pediater se ne javlja na telefon (bolniška, nadomeščanje, gneča) in ne vem kam naj se obrnemo. Kaj lahko storimo sami doma?

Najlepša hvala!

Lep pozdrav!

Spoštovani,

Po opisu sodeč gre za gnojno vnetje obeh srednjih ušes. Ko sta se bobnič predrla in je gnoj pritekel ven, je popustila bolečina in padla vročina. otrok pa ima ušesa zamašen, slabo sliši, koža sluhovoda in bobniča je vneta zaradi stalnega izcejanja gnoja.

Obiščite zdravnika, ki nadomešča vašega pediatra ali urgentnega zdravnika. Ta se bo po pregledu odločil, ali otroka napotiti k ORL specialistu, če bo potrebno očistiti sluhovoda in pregledati bobniča. Potrebno je preveriti, ali se ni vnetje razširilo tudi na kost bradavičnika (mastoida) za ušesom. Praviloma zdravimo gnojno vnetje srednjega ušesa pri 12-mesečnem otroku s sistemskimi antibiotiki (sirup). V sluhovoda vkapavamo antibiotične kapljice za odstranjevanje gnoja. V nos pa dekongestivne kapljice 3-5 dni.

Svetujem tudi cepljenje proti pnevmokoku za preprečevanje naslednjih vnetij srednjega ušesa – to uredite pri svojem pediatru (cepivo naročite).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni!

Zahvaljujem se za odgovor. Vnetje ni še prišlo do bobniča, je pa dobil antibiotik pri specialistu ORL.

Lep pozdrav!

New Report

Close