Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Jemanje vitaminov

Jemanje vitaminov

Pozdravljeni,

Imam vprašanje glede jemanja vitaminov. Zanima me ali bi bilo kaj narobe, če začnem z jemamjem vitaminov in mineralov recimo 1x dnevno (stara sem 21 let). Razmišljam o nakupu Sensilab – vitamini in minerali ali pa ABC plus od Natural Wealth. Sama z različnini znamkami sicer nimam ravno izkušenj in kaj je najbolje…Pri tem pa me je najbolj strah, da bi zaužila prekomerno količino vitaminov. Mi lahko poveste kako je s tem? Ko sem v lekarni povprašala je bila tudi prva pripomba da povečujejo apetit…poznam sicer veliko ljudi,ki jih jemljejo pa ne vem zakaj bi bil to tak velik problem, če veš, da povečujejo apetit, zavedno paziš na prehrano, ni tako? Je kakšen drug razlog?
Z jemanjem bi začela predvsem z namenom izboljšanja splošnega počutja (več energije in manj utrujenosti, izboljšanje kože, las in nohtov….
Mi lahko prosim svetujete kateri vitamini za bolj splošno upprabo bi bili primerni, je uporaba varna, kako je s prevelikim vnosom v telo…?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Glede na vaša navedena leta, bi vam svetoval zgolj uživanje zdrave in uravnotežene prehrane (ta naj vsebuje veliko zelenjave in sadja pa seveda tudi nekaj beljakovin – predvsem pustega, nemastnega mesa) ter čim več gibanja na svežem zraku.

V vaših letih ob ustrezni prehrani in rekreaciji ne bi smeli imeti nikakršnih težav s pomanjkanjem vitaminov ali mineralov. Lahko bi bilo prisotno edino pomanjkanje železa, kar bi morebiti še najbolje razložilo vaše občutke “pomanjkanja energije” in splošnega slabega počutja. V kolikor menite, da bi lahko bila slabokrvna, vam svetujem da pri svojem zdravniku opravite analizo krvi.

Kar se tiče jemanja vitaminov in mineralov kot dodatka v obliki prehranskih dopolnil sicer ne vidim nikakršnih težav, poraja se mi edino vpršanje ali vi to v resnici sploh potrebujete. Moje mnenje je da ne. Če pa že, potem bi vam svetoval zgolj uporabo specifičnih prehranskih dopolnil, namenjenih okrepitvi las, kože in nohtov.

V kolikor upoštevate priporočene dnevne odmerke navedenih na posameznih vitaminsko mineralnih pripravkih, se vam morebitnega predoziranja kateregakoli vitamina ali minerala ni potrebno bati. Vsekakor pa ponavljam, da menim, da splošnih vitaminsko mineralnih pripravkov ne potrebujete.

Dolgotrajno, nepotrebno, prekomerno uživanje dodatkov vitaminsko mineralnih pripravkov nenazadnje lahko privede tudi do “polenitve” človeškega organizma, ki ima lahko posledično slabšo lastno sposobnost črpanja ter izkoriščanja naravno prisotnih vitaminov in mineralov iz zaužite hrane.

Vedno je potrebno v prvi vrsti razmisliti kaj lahko najprej storimo na področju zdravega načina življenja in šele nato, ko to izčrpamo, segajmo po dodatkih v obliki prehranskih dopolnil.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close