Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Otrok težko požira slino

Otrok težko požira slino

Pozdravljeni.

Lepo prosim za vaše mnenje. 7-letni sin že od majhnega diha skozi usta, kar dolgo časa se je slinil (tudi pri 2 ali 3 letih), ob vsakem prehladu je imel prisotne larinigitise, vnetja ušes in angine pa do sedaj v 7 letih le 5x. Oktobra lani sva imela pregled pri specialistu na ORL, kjer je bil pregled precej otežen, saj se moj fant zelo boli zdravnikov, odkar je lansko leto avgusta prebolel borelijo. Nikakor ni dovolil pregleda v ustih, vendar je po mnenju specialista žrelnica nekoliko povečana, ampak glede na to, da je sluh brez težav in da z ušesi in anginami ni bilo večjih težav, operacija zaenkrat ni potrebna. Je pa imel pri nekje 4 ali 5 letih težave s sluhom in je slabše slišal. Teh težav od takrat nima. Decembra sva po navodilih ORL šla na testiranje za alergije, kjer je bilo ugotovljeno, da je alergičen na travo, pelode in mačke. Letos maja je imel 14 dni težave z glavobolom in nekakšnim cmokom v grlu. Bila sva pri zdravniku, vendar so bile te težave povezane z alergijami oz. mogoče s psiho, ker je bil ravno pred tem na 5-dnevnem taboru s šolo. Od takrat naprej sem bolj pozorna kako požira slino. Izgleda približno tako…Ko pogoltne slino, da glavo naprej, tako da se z brado dotakne prsnice. Ko ga vprašam zakaj tako požira skomigne z rameni in pravi da ne vem. Boli ga nič, vendar mene vedno bolj moti tako požiranje. Ali je lahko to povezano z žrelnico, mogoče alergijami ali bi lahko bila tudi ščitnica razlog glede na to, da imam jaz kot mama težave z ščitnico (mi premalo deluje in imam Euthyrox 100 mq)?

Lepo prosim za vaš nasvet, ker me že pošteno skrbi kaj je narobe.

Najlepša hvala.

Spoštovani,

če je sin alergičen na pelode trav, je sedaj zanj najhujše obdobje. Pomembno je, da nos večkrat dnevno očisti s fiziološko raztopino (s tem odstranjuje alergene s sluznice). Celotno obdobje cvetenja in še 2 tedna zatem naj prejema nosni kortikosteroid v pršilu (na recept – Nasonex ali Avamys ali Mommox). Alergiki imajo zaradi tako zamašenega nosu dostikrat tudi glavobol, so neprespani, zato manj zbrani v šoli in v službi. Maja je bilo cvetenje trav verjetno na vrhuncu.

Če bo tudi po koncu obdobja cvetenja še vedno dihal z odprtimi usti, je žrelnica zagotovo povečana toliko, da je potrebna operativna odstranitev. Operacija žrelnice je bila potrebna že v starosti 2-3 let, ko se je tako slinil, z operacijo bi mu bistveno olajšali težave – tudi vnetje kože okrog ust. Verjteno se je takrat naučil manevra požiranja, ki vas moti, saj je moral nekako postati “sprejemljiv” za družbo.

Skratka – svetujem odstranitev žrelnice, za datum se dogovorite pri ORL specialistu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani.

Najprej najlepša hvala za vaš odgovor. Moram vam povedati, da sva bila večkrat pri specialistu ORL, vendar žrelnica naj ne bi bila tako povečana, čeprav mi je bilo res že absurdno, da je bil pri več kot 2 letih ves slinast. Tudi obdobje, ko ni dobro slišal je bilo precej zoprno, ker smo morali vedno skoraj vpiti, da smo lahko komunicirali. Nazadnje oktobra 2013 pa pregleda v ustih ni dovolil opraviti, ker je v avgustu prebolel borelijo in od takrat je paničen kadarkoli morava k zdravniku, ker se boji igel in vsega kar je v belem. Tudi pri osebni zdravnici ne dovoli vpogleda v usta s palčko ampak samo z lučko. Zavedam se, da bo zdaj vse skupaj precej težje za njega glede na vaš nasvet glede operacije, ampak upam, da bodo potem vse težave minile in bo tudi dihal skozi usta. Imam še eno vprašanje. Nazadnje sva bila na pregledu pri šolski specialisti ORL, vendar je bila precej nerazumevajoča in je imela ponižujoč odnos do otroka, ker je hotel uiti iz ordinacije. Bolj ko sem jo prosila, če lahko z umirjenim glasom in prijaznim odnosom pripravi otroka, da bo lahko pogledala žrelnico, bolj je bila glasna. Ali greva lahko na pregled k predšolski specialistki ali pa obstaja mogoče še kje drugje ORL ordinacija kot na Metelkovi? Se opravičujem za neprijetno vprašanje, ampak rada bi, da bi bil pregled bolj prijazen otroku glede na njegov strah.

Še enkrat iskrena hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

z napotnico lahko otroka naročite na ORL pregled k ORL specialistom v javnih zavodih in ORL specialistom zasebnikom. Poleg ZD Ljubljana Metelkova so v Ljubljani na razpolago še mnoge ambulante, tudi na Kliniki za ORL in CFK, na Zavodu za gluhe in naglušne za Bežigradom itd.

Žrelnico se lahko v celoti oceni le z endoskopijo nosu in nosnega žrela, otrok mora vsaj malo sodelovati. Pregled z ogledalcem skozi usta je bolj orientacijski. Zelo pomembne so zato informacije, ki jih podajo starši o dihanju skozi usta / nos podnevi in ponoči, smrčanju, zastojih dihanja, slinjenju itd.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close