Najdi forum

B-17

Oče ima raka na plučih.

Trenutno pije zdravila proti pritisku, proti kislini, Tramal 100 mg in Medrol 16 ali 8 mg

Trenutno mu dajemo tudi:
– Algeo
-svežo Alojo z medom
-predpisali so mu tudi sirup z železem, ker ima slabo kri
-konopljino olje
-ganoderma
– graviolo
-kurkumo
-japonski dresnik

Na spletu sem zasledila, da se lahko v Sloveniji kupijo tudi tablete B-17 Amigladin.
Jemalo bi se 1 tableto na dan. V tableti je 0,228 mg amigladina.
Kako delujejeo te tablete v povezavi z drugimi tablatami, ki jih že dobiva.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Na žalost amigdalin (B17) še ni bil dovolj temeljito preizkušen, da bi lahko poznali kakršnekoli interakcije v povezavi s sočasno prejetimi zdravili, živili, zelišči ali prehranskimi dopolnili. Čeprav obstajajo nekatera poročila o interakcijah in škodljivih učinkih, zanesljivih študij, kot že rečeno zaenkrat še ni.

Literaturni viri sicer poročajo o povezavi uživanja amigdalina s cianidno toksičnostjo in posledično celo z nekaterimi smrtnimi primeri. Čeprav interakcije z zdravili zaenkrat zaradi pomanjkanja študij niso znane, literaturni viri poročajo, da lahko sočasno uživanje vitamina C poveča količino sproščenega cianida v telesu, kar posledično pomeni večjo toksičnost – nevarnost zastrupitve s cianidom. Omenjeno tveganje se poveča tudi v primeru sočasnega uživanja določenih vrst sadja in zelenjave – na primer surovih mandljev. Prav tako lahko do povečanja tveganja za zastrupitev s cianidom pride pri ljudeh, ki uživajo večje količine sadja in zelenjava, ki vsebujejo beta-glukozidazo (zelena, breskve, fižol, ohrovt in korenje).

Simptomi zastrupitve s cianidom so slabost, zmedenost in težave z dihanjem, včasih se pojavljajo tudi glavobol, omotica ali zaspanost. Koža, usta in druge sluznice so lahko rožnate ali rdeča obarvane. Pojavljajo se lahko tudi krči in koma ter zastoj dihanja. Seveda je v teh primerih, ko pride do zastrupitve z cianidom, potrebna takojšnja nujna medicinska pomoč.

Glede na to, da je uporaba amigdalina v terapevtske namene zaenkrat še zelo slabo raziskana in glede na to, da dejansko zaenkrat ni nikakršnih relevantnih kliničnih informacij o potencialnih interakcijah s sočasno prejetimi zdravili ali prehranskimi dopolnili, uporabo omenjenega pripravka odsvetujem.

Poleg tega, vaš oče trenutno prejema toliko najrazličnejših prehranskih dopolnil poleg konvencionalne terapije, da je že sedaj nemogoče napovedati njihov učinek oziroma celo morebitne potencialne interakcije med njimi oziroma v relaciji s konvencionalno terapijo. Odsvetujem dodajanje kakršnegakoli novega prehranskega dopolnila.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pred tremi tedni je imel cikel obvsevanja hrbtenice.
Danes pri pregledu krvi ima nizke trombocite – 60.

Zdravnica pravi, da zaradi obsevanja ne bi smeli biti tako nizki.

Kaj je mogoče, da trombocite znižuje jemanje sode bikarbone in kurkume?

Hvala za odgovor,

Spoštovani!

Pri kopici zdravil in prehranskih dopolnil, ki jih prejema vaš oče, je kot že rečeno, praktično nemogoče napovedati kakršnekoli pričakovane oziroma nepričakovane pozitivne ali negativne izide terapije.

Trombocitopenija (nizko število trombocitov) bi bila lahko posledica številnih različnih dejavnikom. Nenazadnje so o redkiih primerih pojava trombocitopenije poročali tudi v primeru sočasne uporabe kurkumina ter tudi ganoderme lucidum.

Svetujem vam, da se s celotno terapijo in vsemi povezanimi vprašanji obrnete na kolege, klinične farmacevte na Onkološkem inštitutu, ki vam bodo zagotovo radi prisluhnili in vam priskočili na pomoč po svojih najboljših močeh, saj se z omenjeno problematiko vsakodnevno srečujejo in podrobneje ukvarjajo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close