Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija kašelj, ki ne preneha

kašelj, ki ne preneha

Pozdravljeni,

prosim vas za pomoč, ker sama ne vem več, kako dalje.

Pred dvema letoma sem imela močno vnetje – oteklino grla, brez znanega vzroka, ki je splahnela šele po infuziji z medrolom (ne vem če je to vzrok). Približno od takrat dalje me muči kašelj, ki ne pojenja. Kašelj me “zagrabi” večkrat dnevno. Je moker – izkašljujem sluz in traja nekaj minut, včasih tudi 10. Obenem opažam tudi konstanten zamašen nos. Bila sem na pregledu pri pulmologu, ki ni zaznal kakšnih posebnosti, jemala sem flonidan (za alergijo) približno mesec dni, vendar se stanje ni izboljšalo. mesec dni sem jemala tudi zdravila za refluksno bolezen, ki pa stanja tudi niso izboljšala. Sedaj (spomladi) se mi zdi pa, da je še slabše. Ko vdihnem, čutim v grlu, da me draži. Včasih se mi zgodi tudi, da občutim dvakratni utrip srca. Krvna slika za ščitnico je bila bp.
Kašelj je že zelo moteč in se ne morem sprijazniti z odgovorom, da je pač to tako. Kaj mi predlagate vi? Na kakšne preiskave bi me napotili? Ali bi bilo smiselno iti na pregled grla k specialistu? Se mi zdi, da moja zdravnica (sicer sem bila pri njej samo dvakrat) ne ve točno, kam naj me napoti. Mogoče še podatek, da sem stara 35 let, zdrava, brez kakšnih posebnosti, nimam nobenih alergij ali drugačnih bolezni.

Hvala vam za pomoč.

Izabela

Spoštovani,

učinek Medrola je največ nekaj tednov.

Pri vas so že poskušali izključiti različne vzroke za kašelj:
– pulmolog je izključil astmo in kronični bronhitis
– verjetno ni vzrok alergija, ker antihistminik Flonidan v enem mesecu ni spremenil ničesar (niste navedli izvida alergološkega testiranja)
– gastroezofagealni refluks verjetno ni vzrok, saj mesec jemanja zdravil za refluks ni spremenil ničesar.

Predlagam:
– pregled pri ORL specialistu, saj navajate tudi zamašenost nosu (sluz iz nosu in obnosnih votlin pri kroničnem ventju sluznice lahko zateka navzad v žrelo in vas draži na kašelj)
– gastroskopijo, saj gre lahko za spremembe na želodčni sluznici

Če bodo vsi pregledi brez posebnosti, je lahko kašelj tudi psihogen – zaradi stresa, iz navade. Tudi dvojni utripi srca so pri mladih zaradi psihične prenapetosti in stresa.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

LP

Stara sem 23 let, nekadilka in imam probleme z stalnim pokašljevanjem. Že od februarja stalno pokašlujem. Vendar sem bila ves čas v ljubljani ( sem študentka ), in tam imam zelo hiter tempo življenja, tako da nisem šla k zdravniku saj sem mislila da bo že minilo saj me grlo nikoli ni bolelo, vendar ni. Kašelj sicer mine in lahko ne kašljam 1-2 tedna potem pa spet. Kašelj je različen. Včasih izkašljam rumeno sluz, en dan je bila izpljunek rahlo krvav, vendar to se je zgodilo le enkrat. Včasih pa je kašelj suh, in že skoraj kot da je prisilen. Opazila sem tudi da imam vedno rahlo zamašeno eno nosnico, ki mi sicer ne ovira dihanja. Pred 2 tednoma sem bila pri zdravniku in sem povedala da stalno pokašljujem. Pogledal mi je grlo in rekel da je rahlo vneto in da je možno da je rahla viroza. Naročil mi je naj jemljem tantum verde in da bo vse okej. Vmes se je kašelj res umiril, sedaj pa je spet nazaj suh moteč kašelj. Poslušal mi je tudi pljuča in rekel da so čista. Omenil je tudi da imam povečano ožilje na nebu, kar naj bi bila posledica želodčne kisline ali pa spanja z odprtimi ustmi. Kašelj je še vedno prisoten, in čedalje bolj moteč. Priporočate obisk h specialistu ORL?

Glede na vaše navedbe gre najverjetneje za želodčne težve – refluks (študentka, stresi, neredna in hitra hrana, morda nekaj preveč žurov…??), ki so pokažejo občasno, morda pred izpiti…”
Najprej razmislite o omenjenih možnih vzrokih (in jih odpravite), če ne bo bolje pa se le posvetujte z izbranim splošnim zdravnikom in morda naj vam pomaga z zdravili, od specialistov bi bil verjetno prvi na vrsti gastroenterolog.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close