Najdi forum

shiza

Spoštovani,

upam, da se obračam na pravi forum, oz na pravo stroko.

Zanima me sledeče. Gre za problem, ki se pojavlja pri fantku, ki je star skoraj tri leta. Fantek je imel ob rojstvu razcepljeno nebo, ki pa je bilo z operacijo ustrezno sanirano. Zanima me kakšen je govorni razvoj teh otrok. Ta otrok ima skoraj tri leta in ne oblikuje besed. Večino časa govori besede kot bi govoril TN skozi nos..redko beblja, veliko kaže jezik in kaže pribljižno pet različnih kretenj. Sama sem prebrala nekaj forumov in tam zasledila, da otroci z volčjim žrelom, ki jim ga operirajo, normalno govorijo, le da imajo težave z nekaterimi glasovi, kot so zlitniki in zaporniki.

Upam, da mi lahko odgovorite na vprašanje,

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

Razcep neba oz. shiza je le ovira za izgovarjavo, ne za vsebino govora. Vendar imajo nekateri otroci s shizo pridružene še druge telesne okvare, lahko tudi pridružen razvojni zaostanek. Shiza je lahko tudi del neke sindromske bolezni.

Vsi otroci so v Sloveniji obravnavani v shiza timu (več zdravnikov in logoped).

Otroci z razvojnim zaostankom so obravnavani v razvojni ambulanti, od tam so lahko tudi dodatno usmerjeni na delovno terapijo ali nevrofizioterapijo.

Otrokom z upočasnjenim govornim razvojem preverimo tudi sluh, med 2. in 3. letom so vključeni v logopedsko obravnavo, kamor so napoteni s strani pediatra ali ORL specialista ali shiza tima ali iz razvojne ambulante.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close