Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Povečana bezgavka

Povečana bezgavka

Imam povečano bezgavko na vratu – precej se je povečala in vnela, na otip je bila zelo boleča. Otorinolaringologinja je predpisala antibiotik, ko ta ni pomagal je predpisala še enega. Še vedno se bezgavka ni nič zmanjšala zato sedaj dobim še tretji antibiotik. Če ne bo sprememb pa moram v kratkem potem na punkcijo bezgavke. Bi me moralo skrbeti, je možno, da je bezgavka rakava glede na to, da se ne zmanjša?

Hvala!

Spoštovani,

večina povečanih bezgavk na vratu pri mladih je reaktivni limfadenitis – reakcija bezgavke na vnetje v predelu glave in vratu, večinoma virusno. Značilna je bolečina. Bezgavka je lahko povečana od nekaj tednov do celo nekaj mesecev pri dolgotrajnih infekcijah z virusi (CMV, EBV) ali praživalmi (Toxoplasma) ali bakterijami (Bartonella -bolezen mačje opraskanine, Tuberkuloza). Redkejši vzroki so metastatske bezgavke na vratu (ponvadi je rak v področju glave in vratu) ali rak bezgavk (limfom).

Če dva antibiotika nista pomagala, tudi tretji ne bo.

Potreben je pregled zob, da ni bezgavka vneta v zvezi s kariesom zoba ali gnojnim procesom ob zobni korenini.

Za začetek svetujem raje ultrazvok vratu, ki je neinvazivna preiskava in loči med reaktivnimi (nenevarnimi) bezgavkami in tumorskimi bezgavkami. Prikaže tudi morebitno vnetje žlez slinavk. Šele če bo bezgavka sumljiva ali UZ nejasna, svetujem citološko punkcijo. Verjetno zdravnica misli, da bi bili na punkciji prej na vrsti kot na UZ.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor! Pozabila sem napisati, da je bil UZ že narejen in zgleda nejasen, saj so rekli, da moram še na punkcijo. Še enkrat hvala za razlago.

Kaj pa je pisalo na uz izvidu?

Če je reaktivni limfadenitis (podolgovate bezgavke z jasno izraženim hilusom in prekrvavitvijo v hilusu) in traja že več kot 4 tedne, bi morda infektolog razjasnil vzrok.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni!

Stara sem 30 let, imam vnetje želodčne sluznice, ki pa ga zdravim že mesec in pol. V tem času se mi je na vratu povečala tudi bezgavka, ki pa je povečana že 5 tednov. Opravila sem tudi ultrazvok ( v podkožju nad levimi skalenusi je par ploščatih, hipoehogenih normalno vaskulariziranih ( žile v hilusih ) bezgavk od katerih največja meri 3×17 mm. Podobne bezgavke dolge do 15 mm so tudi obojestransko submandibularno in vzdolž M.sternokleidomastoidov ).Zdi se mi da se je mogoče le malo zmanjšala. Boli me vrat in v predelu leve ključne kosti.
Ene 14 dni nazaj sem v ustih opazila tudi take gnojne bunkice po mehkem nebu in v tistih luknjicah pri mandljih pa bele kroglice, ter rahlo bolečino grla. Najhujša bolečina je v grlu na levi strani pod brado ( od mandeljnov? )in te otipno povečane bezgavke, ki naj bi bila na mišici.
Moja osebna zdravnica pravi, da glede na krvne izvide ni vnetje ( crp 0 ) in da ni za antibiotike. Bezgavka se, po njenem mnenju, nemore zmanjšati zaradi vnetja grla in želodčne sluznice in je lahko tudi do par mesecev povečana.
Ne da nebi zaupala svoji zdravnici, toda po vseh različnih informacijah, ki se jih dobi na internetu in od znancev, bi res želela še drugo mnenje. Skrbi me predvsem, da se bezgavke lahko spremenijo v kaj resnejšega?

Najlepša hvala za odgovor!

Spoštovani,

glede na UZ izvid so bezgavke normalne, lahko reaktivne (po preboleli virusni infekciji). Niso nevarne. Če se bodo kdaj v življenju spremenile v tumorske, vam ne more nihče napovedati.

Beli čepki so detritusni čepi, odmrle celice v vdolbinicah na mandljih. Lahko gre za kronično vnetje ali včasih tudi za kronično prisotnost znotrajceličnih bakterij Actinomyces, ki jih antibiotiki težko ubijejo. V teh primerih priporočamo odstranitev mandljev, za kar se dogovorite ob pregledu pri ORL specialistu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close