Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija boleče grlo

boleče grlo

Pozdravljeni,

v zadnjem letu imam težave z bolečim grlom. Prvič se je iz viroze razvilo vnetje grla in prišlo je do ognojka za mandeljnom. Zaradi zapiranja grla in hudih bolečin so me hospitalizirali in zdravili s Klimicinom. Po nekaj mesecih sem ponovno prebolevala virozo, katera naj bi se glede na simptome zaključevala, a mi je zdravnik z brisom odkril streptokok in sem dobila Klimicin.

Trenutno se je celotna zgodba ponovila. Najprej boleče grlo, zvišana vročina (do 39C – 2 dni), bolečine v mišicah, sklepih, glavi… nakar se vse izboljša, razen bolečine v grlu. Brez vročine, z občutno boljšim počutjem, vendar z bolečim grlom in povečanimi vratnimi bezgavkami ponovno pozitiven bris na streptokok in ponovno antibiotiki.

Zanima me, zakaj se mi temperatura in vsi ostali simptomi normalizirajo sami od sebe kot bi denimo normalno prebolela virozo, grlo pa ne…

Že v naprej najlepša hvala za odgovor

Spoštovani,

Najprej razčistimo imena – ustno žrelo je to, kar vidite naprej od ustne votline v ogledalu (nebni loki, jeziček, mandlji, koren jezika).
Grlo je nižje, služi dihanju in govoru, sami ga ne morete videti, tu so poklopec in glasilki.
Najbrž se torej vaše vprašanje nanaša na žrelo.
Verjetno so vaši mandlji postali žarišče – fokus, kjer so stalno prisotne bakterije v vdolbinicah (kriptah), pomešane z odmrlimi celicami. Ko vam zaradi viroze pade odpornost in virusi sluznico tudi poškodujejo, imajo bakterije priliko, da se razmnožijo in povzročijo okužbo.
Rešitev – odstranitev mandljev, če vas težava dovolj moti.
Tonzilektomijo svetujemo po prebolelem peritonzilarnem abscesu ali če so 4 angine ali več letno.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close