Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Dojenje in znamenje ob bradavici

Dojenje in znamenje ob bradavici

Pozdravljeni,

Pred 1 tednom sem rodila in s sinom se polno dojiva. V porodnišnici sem pri tem uporabljala še silikonski nastavek za dojenje, saj bi naj imela prenizko bradavico. Nato je ob pomoči ene od medicinskih sester uspelo dojenčka pristaviti tudi brez nastavka. Na tak način želim sedaj nadaljevati tudi doma, saj sem zasledila veliko informacij, da naj bi bilo dojenje brez tovrstnega nastavka dolgoročno uspešnejše.

Pojavi se mi le težava, da imam ob eni od bradavic materino znamenje. Je svetlo rjave barve in rahlo privzdignjeno od kože, je ploščate oblike, kože pa se drži samo na enem koncu, ostalo pa samo lebdi nad kožo. Dojenček se prisesa točno na mestu znamenja, tako se bo znamenje stalno drgnilo. Opazila sem, da ob splošni občutljivosti v bradavicah, čutim na samem znamenju še dodaten pekoč občutek, zaboli pa predvsem, ko se dojenček pristavi. Ko sem še uporabljala nastavek, je silikon prekril to znamenje in le to ni prihajalo v stik z usteci.

Kaj menite, lahko nadaljujem z dojenjem ali si s tem povzročam nevarnost, da se mi iz znamenja kasneje razvije melanom? Patronažni sestri se situacija ni zdela zaskrbljujoča, vprašala je le, če se je znamenje kaj spreminjalo (kar pa se ni).

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani!

zaradi drgnenja se ne bo razvil melanom, lahko pa se znamenje vname, kar bo boleče. Predlagam, da z dojenjem poskusita nadaljevati brez nastavka, če pa ne bo šlo, uporabite nastavek. Ko boste z dojenjem zaključili, bi bilo smiselno pecljato znamenje odstraniti, da ne bo težav, če se boste kasneje odločili še za enega otroka.

Lep pozdrav.

____ doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., spec. dermatovenerologije Dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24 Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Doktor 24 http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

Pozdravljeni,

prosila bi vas za pomoč oziroma nasvet.

Sem v sedmem mesecu nosečnosti. Na bradavici dojke pa imam viseče znamenje veliko cca 3mm. Zanima me ali bi bilo lahko nevarno ali moteče pri dojenju? V primeru, da bi s sesanjem zatrgal znamenje, bi lahko to sprožilo kakšno večjo težavo?

Znamenje me sicer ne moti in ga zaradi esteckega vidika ne bi odstranjevala.

    Je nevarno karkoli drezati na dojki ali predlagate odstranitev? Bi bilo potrebno znamenje izrezati v kolikor bi se odločila za odstranitev ali je na voljo tudi kakšen manj invaziven način? Moja mami je namreč imela raka na dojki in kakšnih tveganih dejanj ne bi želela.

Že v naprej najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdrav!

Če je pecljata sprememba se lahko odstrani z elektro ali lasersko terapijo.

Sicer menim, da ni nevarno, tudi poškodba ni nekaj za skrb.

Seveda lahko to sklepam na podlagi opisa.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close