Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija cista na obušesni slinavki

cista na obušesni slinavki

Pozdravljeni!

Prosila bi vas za mnenje in usmeritve glede težav, ki jih ima moja prijateljica.
Gospa ima od leta 2009 cistično formacijo v področju spodnjega pola leve obušesne slinavke. Sprememba je bila v preteklosti večkrat punktirana, vendar brez zanesljive diagnoze. Januarja 2014 se je oteklina ponovno povečala, zaradi česar je bila poslana na UZ. UZ opisuje cistično formacijo z drobnimi hiperehogenimi vključki v področju spodnjega pola leve obušesne slinavke lateralno, ki meri 12x10mm. V steni je izrazita hiperemija(lahko vnetje). Sprememba je bila tudi cistološko punktirana v februarju. Mnenje citopatološkega izvida je: suspektno za mukoepidermoidni karcinom.
Opomba citologa: vzorec z nenavadno citološko sliko, v njem so številne celice, ki bi morfološko lahko ustrezale žleznim tumorskim celicam, vendar se s citokeratinom ne obarvajo. V vzorcu so tudi številni limfociti in makrofage (tkivo bezgavke?). Za zanesljivo potrditev izvora spremembe je potrebna histološka verifikacija.
Lečeči zdravnik specialist otorinolaringologije predlaga operativno odstranitev lezije.

Zanima me vaše mnenje:
– Ali bi bilo za potrditev citopatološkega izvida potrebno več UZ biopsij?
– Ali bi bilo koristno napraviti magnetno resonanco?
– Ali je še kakršna koli druga možnost da se obvladuje nastala formacija, pred odločitvijo za operativni poseg?
– Kateri specialist maksilofacialni kirurg ali specialist otorinolaringologije je najbolj primeren za tovrstni operativni poseg?
Zahvaljujem se vam za čim hitrejši odgovor.
Lepo vas pozdravljam!
K. B.

Priporočam operacijo (brez razmišljanja) pri specialistu otorinolaringologu.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close